Z czarnego bzu można przygotować pyszne przetwory, ale pamiętaj, żeby poddać owoce obróbce termicznej. Surowe są trujące, natomiast gotowane tracą szkodliwe związki, a także charakterystyczną goryczkę. Do tej pory robiłam z nich dżemy. Bardzo je lubię, choć dzieci nie są ich fanami. Dżemy mają lekko cierpki, kwaskowaty smak, przypominający jeżyny lub czarną porzeczkę. W tym roku połączyłam czarny bez z innymi, jesiennymi owocami i wyszły o wiele smaczniejsze. Zamiast dżemu zrobiłam gładką marmoladę. Brak pestek i konsystencja bardziej przypadły do gustu całej mojej rodzinie. Marmoladę możesz wykorzystać nie tylko do naleśników i racuchów, sprawdzi się także do ciast, babeczek i tortów.

Co dodać do czarnego bzu, aby był smaczniejszy?

Czarny bez łączę z dojrzałymi i słodkimi jabłkami. Dzięki nim marmolada wychodzi nie tylko słodsza, ale również bez typowej goryczki. Dodaję owoce w proporcji 1:1, czyli na jeden kilogram owoców czarnego bzu daję jeden kilogram jabłek. Możesz użyć dowolnej odmiany jabłek, choć najlepsze będą te słodkie i miękkie, które łatwo rozpadną się podczas smażenia. Obierz je ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne, dzięki temu marmolada będzie gładka (czarny bez trzeba koniecznie przetrzeć przez sito, inaczej w marmoladzie będzie mnóstwo pesteczek). Owoce gotuję z cukrem, aż zgęstnieją (pamiętaj, że marmolada zastyga dodatkowo w słoiku podczas stygnięcia).

Getty/iStock, silvia cozzi

Przepis na marmoladę z czarnego bzu i jabłek

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce bzu umyj, usuń gałązki i listki. Przełóż je do garnka z grubym dnem i smaż na niewielkim ogniu, aż się rozpadną lekko i puszczą sok. Mieszaj od czasu do czasu.
  2. Gdy puszczą sok, zdejmij je z gazu i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Przetarte owoce ponownie przełóż do garnka i zagotuj. 
  3. Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka z bzem. Wymieszaj i gotuj razem, aż jabłka się rozpadną. Pamiętaj, by mieszać owoce, co jakiś czas. 
  4. Na koniec do owoców dodaj cukier. Wymieszaj i smaż, aż się rozpuści, a marmolada zgęstnieje. 
  5. Przełóż gorącą marmoladę do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj. Włóż słoiki do garnka z bawełnianą ściereczką i zalej je wodą do 3/5 wysokości. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Ostudź na blacie. Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.