Te bułeczki wyglądają jak drożdżówki, ale są robione bez dodatku drożdży. Dzięki temu oszczędzam czas, nic a nic się nie przemęczam i mogę je piec, kiedy tylko przyjdzie mi ochota. A przychodzi często, więc urozmaicam sobie tę słodką przyjemność - dodaję różne owoce, czasem dodatkowo posypuję bułeczki kruszonką, od czasu do czasu polewam je domowym lukrem cytrynowym. Zdarza się, że ozdabiam je kleksem bitej śmietany (najchętniej, kiedy są jeszcze lekko ciepłe). Nie ma wersji, w której by mi nie smakowały. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, a smakują i pachną bajecznie.
Jak zrobić te bułeczki a la drożdżówki?
Podstawowym składnikiem tych bułeczek jest twaróg, a obowiązkowym dodatkiem - budyń w proszku. Do masy nie dodaję cukru poza 1 łyżeczką cukru wanilinowego (szczególnie, jeśli planuję polać gotowe bułeczki lukrem albo upiec z wyjątkowo słodkimi owocami), ale ty możesz ją dosłodzić wedle uznania: cukrem, ksylitolem bądź erytrytolem, stewią, a nawet miodem.
Do przygotowania słodkich bułeczek a la drożdżówki nie muszę nawet wyciągać miksera. Wszystkie składniki mieszam w misce widelcem.
Ja piekę je najchętniej ze świeżymi, sezonowymi owocami (teraz używam czereśni, malin, jagód, moreli, brzoskwiń i pierwszych śliwek), ale nadają się również mrożone owoce. Mój ulubiony dodatek na wierzch, to kruszonka. Szykuję ją zawsze ze sprawdzonej proporcji:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Placki z ciasta twarogowego ozdabiam owocami, posypuję kruszonką (albo i nie), pakuję do piekarnika i za 30 minut mam gorące, delikatne, pachnące pychotki. Lżejsze niż klasyczne drożdżówki, nieco mniej puszyste niż typowe bułeczki, bo jednak bez drożdży - można powiedzieć, że to takie serniczki z owocami. Poniżej podaję przepis podstawowy.
Fot. Getty/iStock, Joanna Ciesielska
Przepis na błyskawiczne bułeczki budyniowe z owocami
Składniki (na 6 bułeczek):
- 300 g twarogu półtłustego lub chudego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- dowolne sezonowe owoce na wierzch + 1 łyżka budyniu waniliowego do obtoczenia owoców
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli tego wymagają (np. malin, jagód, porzeczek nie trzeba kroić).
- Do owoców wsyp łyżkę budyniu w proszku i dokładnie obtocz nim owocki.
- Twaróg, jajka, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę i budyń wymieszaj w misce do połączenia.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto twarogowe podziel na 6 równych części, ułóż je na blaszce i drugą łyżką w każdym placku uformuj mały dołek na środku.
- Do dołków powkładaj pokrojone owoce wymieszane z budyniem.
- Tak przygotowane bułeczki włóż do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dol) i piecz ok. 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią.
Gotowe bułeczki budyniowe z owocami posyp np. cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są tego samego dnia po upieczeniu.
Źródło przepisu: www.instagram.com/olatatka















