Zapomnij o długim oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Szybkie drożdżówki Streuslater rosną tylko 25 minut, pieką się 20 minut, a ich przygotowanie to banał. Do środka możesz dodać dowolne letnie owoce: maliny, morele, jagody, śliwki... Bułeczki są wyjątkowo pyszne!

Niemieckie drożdżówki Streuseltaler

To płaskie, okrągłe drożdżówki, bardzo popularne w Niemczech, szczególnie jako szybka przekąska do kawy lub herbaty. Bardzo często można kupić je też w szkolnych sklepikach i stołówkach. W dosłownym tłumaczeniu „Streuseltaler” to „talarek z kruszonką” (Streusel = kruszonka, Taler = talar/moneta).

Charakteryzuje je delikatne drożdżowe ciasto: raczej cienkie, a nie puszyste jak chałka, bardziej podobne do płaskiego placka (przez to krócej wyrastają). Obfita maślana kruszonka to kolejna charakterystyczna cecha bułeczek. Gruba warstwa kruszonki znajduje się na całej powierzchni bułki.

Niemieckie bułeczki często podawane są z dodatkiem lukru, a w nowocześniejszych wersjach również z owocami (maliny, jagody, agrest, wiśnie). Właśnie wersja z owocami jest moją ulubioną.

Przepis na Streuseltaler z owocami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej (typ 450–550)
  • 7 g drożdży instant (1 opak.)
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 200–250 g malin, jeżyn, jagód, porzeczek lub innych sezonowych owoców
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (pomoże wchłonąć sok i zapobiegnie wypływaniu)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj jajko, mleko i roztopione (lekko przestudzone) masło.
  2. Wyrób ciasto przez 5–7 minut – ręcznie lub mikserem z hakiem. Ma być elastyczne i miękkie. Przykryj i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
  3. W miseczce połącz mąkę, cukier i zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstanie sypka, maślana kruszonka. Odstaw do lodówki.
  4. W miseczce delikatnie obtocz maliny w cukrze i mące ziemniaczanej. Dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku. Jeśli wykorzystujesz inne owoce jagodowe, też wykonaj tę czynność.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1–1,5 cm. Wytnij kółka (np. miseczką lub dużą szklanką), ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz środek każdego placuszka palcami.
  6. Na każdy placek połóż kilka malin i lekko je wciśnij. Obficie posyp kruszonką.
  7. Odstaw bułeczki jeszcze na 5 minut, w tym czasie rozgrzewaj piekarnik.
  8. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, góra–dół) i piecz przez 20 minut, aż brzegi się zarumienią, a kruszonka będzie chrupiąca.