Pan Tomasz na początku swojego filmu zaznaczył, że to przepis dla młodzieży (w domyśle - dla młodych i niecierpliwych, którym się w kuchni zawsze spieszy), ale tak naprawdę docenią go też wszyscy, którzy nie mają robota planetarnego ani sił do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Na czym polega metoda „na bakier”?
To leniwe ciasto drożdżowe, które zachwyci każdego prostotą wykonania i nieziemskim smakiem. Całość przygotowuje się w 1 misce, ale ważna jest kolejność dodawania składników:
- rozkruszone świeże drożdże
- cukier
- jajka
- olej
- mleko
- mąka
- szczypta soli na wierzch
W czasie, kiedy zostawione ciasto samo będzie wyrastać, wystarczy, że zrobisz jeszcze kruszonkę z 3 składników i schłodzisz ją w lodówce. Owoców użyj dowolnych. Pan Tomasz wykorzystał borówki amerykańskie, ale równie dobrze sprawdzą się inne sezonowe owocki: jagody, porzeczki, maliny, poziomki czy jeżyny. Możesz też dodać jabłka, brzoskwinie, morele albo śliwki, ale je warto pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką, żeby nie opadły na dno foremki.
Ciasto wcale nie musi ponownie wyrastać po przełożeniu do blaszki. Na bakier jest też sposób pieczenia tej drożdżówki. Wkłada się ją do zimnego piekarnika, a nie nagrzanego. Mimo że praktycznie cały przepis jest na odwrót, w porównaniu do klasycznych receptur, ciasto drożdżowe metodą Strzelczyka wychodzi idealnie wyrośnięte, puszyste i smakuje jak u babci.
Fot. Getty/iStock, ulrike brusch
Przepis Tomka Strzelczyka na puszyste ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Składniki (w temperaturze pokojowej):
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 100 g drożdży
- 200 ml mleka
- 10 g cukru waniliowego
- 3 duże lub 4 mniejsze jaja rozkłócone w małej miseczce
- 230 ml oleju
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 300 g drobnych owoców
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wkrusz drożdże.
- Zasyp je cukrem i cukrem wanilinowym.
- Następnie wlej rozkłocone jajka.
- Dodaj olej.
- Dolej mleko.
- Zasyp mąką pszenną.
- Na wierzch dodaj szczyptę soli.
- Nie mieszaj, tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
- W czasie, gdy ciasto rośnie, zrób kruszonkę.
- Do miseczki wsyp mąkę, cukier i dodaj zimne masło. Całość posiekaj nożem, a następnie rozetrzyj palcami.
- Tak przygotowaną kruszonkę przełóż do lodówki, żeby porządnie się schłodziła.
- Kiedy miną 3 godziny, masę na ciasto drożdżowe delikatnie, ale dokładnie przemieszaj do połączenia składników.
- Wyłóż ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem.
- Na wierzch wysyp owoce.
- Na owoce rozłóż zimną kruszonkę.
- Ciasto drożdżowe wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 180 st. C grzanie góra-dół.
- Po ok. 40-35 minutach wyjmij gotowe ciasto z pieca.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wymaga od ciebie minimum wysiłku, a smakuje i pachnie cudownie. Sprawdzi się na deser do pracy albo do kawy w weekend, gdy spodziewasz się gości. Nikt przecież nie musi wiedzieć, że powstało na bakier.
Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (YouTube).















