Aby przygotować puszystą, mięciutką i wyrośniętą drożdżówkę, wcale nie trzeba się narobić. Zwykle ten typ ciasta wymaga długiego zagniatania i wyrabiania w dłoniach, ale nie tym razem. Przepis na błyskawiczny placek drożdżowy robi się w dziecinnie prosty sposób, a każdy kto go wypróbuje, z miejsca jest nim zachwycony. Wszystko dlatego, że ciasto wychodzi obłędnie pyszne i przepięknie puchate mimo, że podczas przygotowań nawet nie trzeba brudzić rąk.
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Ten przepis zasługuje na złoty medal w kategorii domowych wypieków. Aby przyrządzić ekspresowy placek drożdżowy wszystkie składniki wystarczy włożyć do dużej miski warstwami, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bez mieszania łyżką ani zagniatania na blacie dłońmi.
Dopiero po tym czasie zawartość miski należy krótko przemieszać, aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. Na koniec zostaje już tylko przełożyć masę co blachy i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut. Oczywiście przed pieczeniem można dodatkowo dorzucić na wierzch ulubione owoce czy chrupiącą kruszonkę, a wtedy wypiek będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej efektowny.
Proste, prawda? Jedyne, o czym trzeba tu pamiętać to zachowanie odpowiedniej kolejności składników oraz ich dokładne proporcje. Zobacz więc szczegółowy przepis poniżej i koniecznie go przetestuj we własnej kuchni.

Źródło: Getty Images
Błyskawiczny placek drożdżowy - przepis
Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 4,5 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Na dno miski pokrusz drożdże, zasyp je cukrem i wszystko zalej olejem.
- Następnie wlej mleko, dodaj rozmącone jajka i zasyp całość mąką.
- Tak przygotowane składniki w misce odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Po tym czasie krótko zamieszaj wszystko i przełóż ciasto drożdżowe na blachę wysmarowaną tłuszczem.
- Ciasto możesz posypać kruszonką, ale nie jest to konieczne.
- Błyskawiczne ciasto drożdżowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

















