Wszyscy kochają bób, ale zazwyczaj jada się go tylko w podstawowej wersji, czyli po ugotowaniu w osolonym wrzątku. Prawdziwi smakosze szykują natomiast pierogi z bobem, naleśniki z bobowym farszem, a nawet chipsy ze skórek bobu.

My trafiliśmy natomiast na coś jeszcze ciekawszego i pyszniejszego, czyli bób po chińsku. Zielone ziarenka w takim wydaniu są idealnie chrupiące, a do tego pełne przeróżnych aromatów i smaków. Zobacz, jak przygotować ten przysmak i koniecznie spróbuj, a gwarantujemy, że nie pożałujesz. 

Jak zrobić bób po chińsku?

Bób po chińsku robi się nie w garnku, tylko na patelni, ale najciekawsze jest to, że wcale nie trzeba go wcześniej obgotowywać. Taka metoda obróbki pozwala więc przyszykować danie znacznie szybciej i łatwiej, ale to dopiero jeden z walorów, bo zdecydowanie największą zaletą jest tu smak. Wszystko to dlatego, że bób po chińsku smaży się z dodatkiem mielonej wołowiny i aromatycznych dodatków, takich jak czosnek, chili i szczypiorek.

Takie połączenie pozwala wydobyć z zielonych ziarenek wszystko to, co najlepsze, ale do tego jeszcze obowiązkowo należy dorzucić trochę oleju sezamowego, sosu sojowego oraz niewielką ilość wina ryżowego. Wszystko to miesza się w woku i genialne danie jest gotowe w kilka minut. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj bobu w takiej wersji, a pokochasz go jeszcze bardziej niż do tej pory. 

Prosty przepis na bób po chińsku

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu (waga już po obraniu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g mielonej wieprzowiny
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka wina shaoxing (można zastąpić półwytrawnym sherry)
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • świeży szczypiorek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Papryczkę chili posiekaj drobno, a czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  2. W woku rozgrzej olej arachidowy i wrzuć na niego obrany bób. Smaż go przez około 2 minuty, a następnie odłóż na talerz.
  3. Do rozgrzanego woka wlej jeszcze 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć na niego papryczkę chili i czosnek. Przemieszaj całość i smaż przez chwilę.
  4. Następnie dodaj do woka mieloną wołowinę i smaż, aż straci wodę i ładnie się zarumieni. Na koniec dolej do mięsa wino, sos sojowy i posól całość. 
  5. Do usmażonego mięsa dorzuć wcześniej przygotowany bób, posyp całość posiekanym szczypiorkiem i od razu zdejmij z ognia.
  6. Gotowy bób po chińsku serwuj polany olejem sezamowym. 

Źródło: slodkokwasny.com