Siostra Anastazja w swoich przepisach często korzysta z bogactwa owoców sezonowych. Dorzuca je szczodrze w dużych ilościach, a desery wtedy udają się wybornie. Ten sernik jest pyszny nie tylko z powodu jagód - siostra Anastazja radzi, aby użyć do niego aż 1,5 kg sera twarogowego. Lepiej nie dodawać tego z wiaderka, a samodzielnie zmielić prawdziwy twaróg. Tylko wtedy wypiek będzie smakował jak u babci, albo jak u... siostry zakonnej, która na pieczeniu zna się jak nikt inny.
Przepis na sernik z jagodami siostry Anastazji
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag margaryny (tak radzi siostra Anastazja, ale ja polecam masło)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Na masę serową:
- 1,5 kg sera twarogowego
- 8-9 jajek
- 40 dag cukru
- 30 dag margaryny (albo masło)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego albo waniliowego (bez cukru)
- ok. 500 g jagód
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier. Utrzyj mikserem na żółtą i puszystą masę.
- Margarynę (masło) posiekaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodaj masę z żółtek i cukru, ocet a na sam koniec śmietanę.
- Szybko wyrób ciasto. Zwiń w kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj przez 20-30 minut w lodówce. W tym czasie zrób masę serową.
- Jajka wybij, oddzielając żółtka od białek.
- Margarynę (masło) utrzyj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
- Potem partiami wmiksuj ser twarogowy. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem budyniowym.
- Białka osobno w suchej misce ubij na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek, cukru i twarogu, wmieszaj delikatnie pianę z białek. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
- Przygotuj dużą blachę albo dużą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
- Blachę wylep ciastem - możesz albo wyłożyć całe od razu, albo skorzystać z pomysłu siostry Anastazji i podzielić ciasto, wykładając 3/4 na spód, a 1/4 przeznaczając na dekoracyjną kratkę na wierzchu wypieku. Ja zazwyczaj korzystam z okrągłej, dużej tortownicy i wykładam całe ciasto od razu.
- Potem wyłóż masę serową.
- Na sam koniec, umieść na cieście umyte i osuszone jagody bez szypułek.
- Piecz sernik z jagodami przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Po upieczeniu, nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika, żeby nie opadł. Najpierw wyłącz urządzenie i nie otwieraj drzwiczek przez około 10 minut. Dopiero potem nieznacznie je uchyl.
Co możesz zmienić w przepisie siostry Anastazji?
Jeśli nie masz pod ręką jagód, możesz wykorzystać dowolne inne owoce. Wypiek będzie smakować tak samo dobrze. Ja czasem sięgam po borówki amerykańskie, a jeśli też ich nie mam, wykorzystuję maliny albo wydrylowane wiśnie. To tak naprawdę przepis, który pasuje do wszystkich owoców sezonowych.















