Siostra Anastazja w swoich przepisach często korzysta z bogactwa owoców sezonowych. Dorzuca je szczodrze w dużych ilościach, a desery wtedy udają się wybornie. Ten sernik jest pyszny nie tylko z powodu jagód - siostra Anastazja radzi, aby użyć do niego aż 1,5 kg sera twarogowego. Lepiej nie dodawać tego z wiaderka, a samodzielnie zmielić prawdziwy twaróg. Tylko wtedy wypiek będzie smakował jak u babci, albo jak u... siostry zakonnej, która na pieczeniu zna się jak nikt inny.

Przepis na sernik z jagodami siostry Anastazji

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny (tak radzi siostra Anastazja, ale ja polecam masło)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Na masę serową:

  • 1,5 kg sera twarogowego
  • 8-9 jajek
  • 40 dag cukru
  • 30 dag margaryny (albo masło)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego albo waniliowego (bez cukru)
  • ok. 500 g jagód

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier. Utrzyj mikserem na żółtą i puszystą masę.
  2. Margarynę (masło) posiekaj z proszkiem do pieczenia i mąką. Dodaj masę z żółtek i cukru, ocet a na sam koniec śmietanę. 
  3. Szybko wyrób ciasto. Zwiń w kulę, owiń folią spożywczą i schładzaj przez 20-30 minut w lodówce. W tym czasie zrób masę serową.
  4. Jajka wybij, oddzielając żółtka od białek.
  5. Margarynę (masło) utrzyj mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. 
  6. Potem partiami wmiksuj ser twarogowy. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem budyniowym.
  7. Białka osobno w suchej misce ubij na sztywną pianę.
  8. Do masy z żółtek, cukru i twarogu, wmieszaj delikatnie pianę z białek. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. 
  9. Przygotuj dużą blachę albo dużą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  10. Blachę wylep ciastem - możesz albo wyłożyć całe od razu, albo skorzystać z pomysłu siostry Anastazji i podzielić ciasto, wykładając 3/4 na spód, a 1/4 przeznaczając na dekoracyjną kratkę na wierzchu wypieku. Ja zazwyczaj korzystam z okrągłej, dużej tortownicy i wykładam całe ciasto od razu.
  11. Potem wyłóż masę serową.
  12. Na sam koniec, umieść na cieście umyte i osuszone jagody bez szypułek.
  13. Piecz sernik z jagodami przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.
  14. Po upieczeniu, nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika, żeby nie opadł. Najpierw wyłącz urządzenie i nie otwieraj drzwiczek przez około 10 minut. Dopiero potem nieznacznie je uchyl. 

Co możesz zmienić w przepisie siostry Anastazji?

Jeśli nie masz pod ręką jagód, możesz wykorzystać dowolne inne owoce. Wypiek będzie smakować tak samo dobrze. Ja czasem sięgam po borówki amerykańskie, a jeśli też ich nie mam, wykorzystuję maliny albo wydrylowane wiśnie. To tak naprawdę przepis, który pasuje do wszystkich owoców sezonowych.