Chociaż uwielbiam wielowarstwowe desery z kremem i czasochłonne drożdżowe ciasta, mam wielką słabość do prostych przepisów, które nie przytłaczają skomplikowaną listą składników, a jednocześnie kuszą apetycznym efektem końcowym. Ten brytyjski chlebek z orzechów włoskich to moje odkrycie - oryginalny przepis zawiera jeszcze daktyle. Piekę go regularnie i mam święty spokój - rodzina nie dopomina się ciągle o coś słodkiego, a ja za jednym zamachem mogę zapakować śniadaniówki i zaserwować rodzinie pyszny podwieczorek.

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na proste desery, koniecznie dołącz do naszego kanału nadawczego na Messengerze. Regularnie pojawiają się na nim szybkie i łatwe przepisy, które nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni.

Przepis na brytyjski chlebek z orzechów włoskich i daktyli

Składniki:

  • 110 g daktyli
  • 60 g masła
  • szklanka wrzątku
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g orzechów włoskich
  • 170 g cukru brązowego
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania:

  1. Usuń pestki z daktyli i drobno je posiekaj. Orzechy włoskie również drobniutko posiekaj - możesz je wcześniej obrać ze skórki, ale jeśli nie przeszkadza ci jej posmak, nie musisz tego robić.
  2. Daktyle i masło włóż do miski z wrzątkiem i sodą oczyszczoną.
  3. Delikatnie pomieszaj szpatułką, aż masło się rozpuści. Daktyle powinny napęcznieć, więc odstaw mieszankę do ostygnięcia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową, co potrwa mniej więcej 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni C. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. W drugiej misce wymieszaj brązowy cukier, mąkę i orzechy włoskie.
  6. Dodaj do miski z wystudzoną masą daktylową.
  7. Dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jajko, wymieszaj ponownie.
  8. Przełóż do przygotowanej foremki.
  9. Piecz w 165 stopniach C aż do tzw. suchego patyczka, czyli przez 60-70 minut.

Dodatkowe porady

Chociaż klasyczny przepis brytyjski zakłada użycie daktyli i orzechów włoskich, możesz pokusić się o dodatkowe eksperymenty. Dobrze sprawdzą się tutaj też inne bakalie - ja testowałam już wersje z dodatkiem orzechów laskowych, namoczonej we wrzątku żurawiny, kawałeczków moreli, a także rodzynek i orzechów pekan. Każdy wariant smakował mojej rodzinie, ale to właśnie tradycyjna wersja z daktylami i orzechami włoskimi na stałe weszła do domowego repertuaru.

To ciasto świetnie się przechowuje - umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku, a będzie świeże przez kilka dni. Łatwo je też zamrozić, więc jeśli zostanie ci kilka kawałków, włóż je do zamrażarki. Chociaż... to chyba raczej niemożliwe, bo chlebek jest tak pyszny, że zazwyczaj znika w mgnieniu oka.