Jeśli uwielbiasz orzechy w czekoladzie, to ta przekąska na pewno skradnie twoje serce. Jest bardzo prosta do przygotowania, a smakuje o niebo lepiej niż sklepowe słodkości. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, by wyczarować ekstra chrupiące orzeszki, które z przyjemnością będziesz podgryzać podczas pracy lub podasz dzieciom jako małe, słodkie co nieco.

Jak zrobić orzechy w czekoladzie?

Na pierwszy rzut oka przepis jest bajecznie prosty. Jeśli jednak chcesz, aby całość wyszła nie tylko smaczna, ale również elegancko wyglądała, to pamiętaj o kilku rzeczach.

  • Po pierwsze, zanim zanurzysz orzechy w czekoladowej masie, koniecznie podpraż je na suchej patelni. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i dużo smaczniejsze.
  • Po drugie, zanurz orzechy w masie czekoladowej tak, by były nią całkowicie przykryte (najlepiej wkładaj je pojedynczo). U mnie sprawdza się trik z widelcem. Nabijam jednego orzecha na widelec, zanurzam go w czekoladzie, wyjmuję i delikatnie stukam o wewnętrzną krawędź miski. Dzięki temu nadmiar czekolady spływa do miseczki, a orzechy mają delikatną, równą warstwę czekoladową.
  • I po trzecie, koniecznie talerz, na którym układasz orzechy w czekoladzie, wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Dzięki temu łatwo je zdejmiesz po schłodzeniu. I gotowe. A jeśli znudzą ci się włoskie orzechy, to w ten sam sposób możesz przygotować orzechy laskowe albo migdały.

Getty/iStock, Harry Rendon Mayorga

Przepis na orzechy włoskie w czekoladzie

Składniki:

  • 20 orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie obierz ze skorupek (postaraj się, aby się nie pokruszyły mocno). 
  2. Przełóż je na suchą patelnię i podpraż je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.
  3. Śmietankę kremówkę przelej do rondelka. Podgrzej ją. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Włóż do niej połamane na kawałki czekolady. Odstaw na minutę, a po tym czasie dokładnie wymieszaj, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Do gęstej masy dodaj przyprawy: sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj ponownie.
  4. Do czekoladowej masy włóż włoskie orzechy. Wymieszaj je, by pokryły się czekoladową masą. 
  5. Duży, płaski talerz wyłóż folią spożywczą. Z rondelka delikatnie wyjmij orzechy i układaj je na talerzu. Wstaw całość do lodówki, by czekolada zastygła. Zazwyczaj wystarczy ok. 15 minut, aby orzechy w czekoladzie były gotowe.
  6. Gotowe przełóż do miseczki i podawaj lub przechowuj w lodówce.