Są takie przepisy, które nigdy nie zawodzą, a potrawy z nich smakują wybornie. Takie właśnie są buraczki siostry Anastazji. Wychodzą słodko-kwaśne dzięki prostej zalewie, a ich smak podkręcają warzywa prosto z ogródka lub z działki. Każdy przepis siostry Anastazji dopracowany jest do perfekcji, a przygotowane według niego przetwory zawsze są pyszne.
Dwa warzywa prosto z ogródka
Z czym zrobić buraczki, żeby były pyszne? Odpowiedź podsuwa siostra Anastazja, która dodaje do nich cukinię i paprykę. W ten sposób powstaje sałatka do słoików, która idealnie pasuje do obiadu. Jej przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje tarcie i siekanie warzyw, ale jeśli wykorzysta się do tego robot kuchenny, to całość zajmie dosłownie chwilę. Zalewa do warzyw jest prosta. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do garnka i zagotować. Siostra Anastazja robi ją w proporcji 1:1:1, czyli mieszając taką samą ilość wody, octu i oleju. To sprawdzony sposób, który zapewnia, że buraczki smakują wybornie.
Przepis na buraczki z cukinią siostry Anastazji
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2 kg cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 500 g cebuli
- sól
Składniki na zalewę:
- 250 ml wody
- 250 ml octu
- 250 ml oleju
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 5 listki laurowe
Sposób przygotowania:
- Buraczki umyj i odetnij z nich korzonki. Przełóż je do garnka, zalej wodą tak, by były całkowicie przykryte. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Następnie odcedź je i ostudź.
- Gdy przestygną obierz je i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Następnie przygotuj pozostałe warzywa. Cukinię ze skórką zetrzyj również na dużych oczkach tarki. Posól ją i odstaw na pół godziny, aby puściła sok. Odciśnij ją z nadmiaru wody.
- Paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W misce połącz odciśniętą cukinię, cebulę, paprykę i buraczki. Wymieszaj je ze sobą.
- Na koniec zrób zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet i olej, dodaj sól, cukier, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i wlej do warzyw. Wymieszaj wszystko dokładnie. Spróbuj i, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
- Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przełóż do nich warzywa razem z zalewą. Zakręć szczelnie.
- Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą tak, by się nie dotykały. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Gotowe wyjmij na blat i zostaw do ostudzenia. Następnie przenieś je w suche i chłodne miejsce.
















