Ciocia Krysia z Sochaczewa to dla mnie kulinarna mistrzyni. Słynie na całą okolicę ze swoich niezrównanych ciast, obiady i przekąski to jej specjalność, a jej spiżarnia wprost pęka w szwach od wymyślnych przetworów. To właśnie od cioci mam większość sprawdzonych przepisów, które na stałe weszły do menu mojej rodziny. Także dzięki cioci polubiłam buraczki ze słoika - to właśnie ona zainspirowała mnie, aby ich smak wzbogacać soczystym, przepysznym dodatkiem.
Przepis na buraczki do słoików z jabłkami
Na czym polega tytułowa zasada 4-4-4, wymyślona przez ciocię Krysię z Sochaczewa? Chodzi o to, że na 4 kg ugotowanych buraków, powinny przypadać 4 cebule i 4 średniej wielkości, soczyste jabłka. Taka "owocowa wkładka" sprawi, że przetwory będą wyjątkowo pyszne, a smak buraczków zostanie świetnie podkręcony.
Składniki:
- 4 kg buraków
- 4 jabłka
- 4 cebule
- szklanka cukru
- szklanka octu
- 1,5 łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj i ugotuj w całości w mundurkach. Zależnie od wielkości buraków, potrwa to 40-90 minut. Trudno ocenić dokładny czas gotowania, bo tak naprawdę zależy on od rozmiaru warzyw. Najprościej jest kontrolować miękkość widelcem - powinien dać się wbić dość swobodnie.
- Z ugotowanych buraków zdejmij skórkę. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Owoce również zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz i drobniutko posiekaj - opcjonalnie jeśli wolisz, również możesz zetrzeć na tarce.
- Buraki, jabłka i cebule wymieszaj z solą. Ocet zagotuj z cukrem i zalej tym buraczki.
- Zalane zalewą buraczki odstaw na 12 godzin w suche i chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
- Przygotuj słoiki - wyparz je i dokładnie osusz. Po upływie 12 godzin przełóż do nich buraki.
- Pasteryzuj przez 15 minut we wrzątku. Przechowuj w chłodnym miejscu, np. w piwniczce albo w spiżarni.
Do czego pasują buraczki ze słoika?
Buraczki ze słoika można wykorzystywać później na wiele sposobów. Ja podaję je na zimno lub na ciepło - po podgrzaniu też świetnie smakują i idealnie dopełniają smak wielu potraw. Jakich? Cóż, pole do popisu jest naprawdę szerokie. Buraczki z jabłkami pasują do wszystkich kotletów - począwszy od mielonych, poprzez schabowe, a kończąc na tych z piersi kurczaka. Świetnie uzupełnią również dania rybne, możesz je podać z rybą smażoną albo taką upieczoną w piekarniku. Ja często serwuję takie buraczki z kaszą gryczaną i bitkami wołowymi albo gulaszem - to dla mnie smak dzieciństwa, bo ten zestaw często jadłam u babci, będącej miłośniczką kasz i zawiesistych sosów. Tak naprawdę te przetwory są w stanie zastąpić właściwie każdą surówkę, świetnie uzupełniając niemal wszystkie dania obiadowe.
















