Przygotowanie buraczków zasmażanych i typowych buraczków na zimę nieco się od siebie różnią. Te drugie często tylko zalewamy przygotowaną zalewą octowo-cukrową i zostawiamy w formie półproduktu, nie decydując się na ich podsmażanie z całą furą dodatków na patelni.

Czy można pasteryzować buraczki zasmażane?

Tymczasem ja miałem ochotę na gotowy rarytas, który potem w zimie otworzę i od razu zacznę zajadać. W związku z tym moje oko przyciągnął przepis Tomka Strzelczyka na klasyczne zasmażane buraczki. Są mięciutkie, lekko kremowe, słodko-kwaśne z przebijającym się smakiem czosnku i jabłka. Po prostu petardina, jak zwykł mawiać słynny kucharz. A po zapasteryzowaniu? Okazało się, że jest nawet i lepiej!

Przepis na buraczki zasmażane Strzelczyka (do słoików)

Składniki:

  • 1,2 kg buraków
  • 1 jabłko (szara reneta)
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki octu
  • 1 duża łyżeczka soli i cukru
  • Sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotuj lub upiecz tak jak Tomek Strzelczyk. Kucharz zawija każdego buraka w zmoczony papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. W jego ocenie daje to możliwość „uparowania” warzyw bez straty smaku. Podobnie upiec można całą główkę czosnku. Tę nasmaruj olejem i zawiń podobnie jak buraki w dwie „warstwy ochronne”.
  2. Piecz wszystko razem w temperaturze 200 st. C przez ok. 1,5 godzin.
  3. Ostudzone buraki obierz bez obieraczki – wystarczy włożyć je do zimnej wody, a skórka zacznie odchodzić niemal sama. Wcześniej tylko zetnij górne części buraka.
  4. Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach. 
  5. Pokrój 2 cebulę w kostkę. 
  6. Na patelnię wrzuć masło, rozpuść tłuszcz i smaż cebulę do osiągnięcia rumianego koloru.
  7. W tym czasie zetrzyj na tarce jabłko – Tomek wybrał odmianę reneta. Pieczony czosnek wyciśnij z obierek.
  8. Do zeszklonej i złotej cebuli dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i chwilę podsmaż. Następnie wrzuć na patelnię buraczki i dokładnie wszystko wymieszaj.
  9. Następnie dodaj na patelnię starte jabłko i wyciśnięty czosnek. Wlej na patelnię 3 łyżki octu, 1 łyżeczkę cukru, świeżo roztarty czarny pieprz i posól – ok. 1 łyżeczkę.
  10. Smaż całość przez ok. 5 min, pamiętając o mieszaniu.
  11. Buraczki podawaj od razu do drugiego dania albo przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków. Zostaw odrobinę przestrzeni między burakami a wieczkiem i zakręć. Następnie przełóż do garnka, zalej je wodą do wysokości ok. 3/4 i pasteryzuj przez ok. 20 min.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube