Chociaż od lat przygotowuję przetwory z ogórków i różne dżemy, zawsze byłam sceptyczna, jeśli chodzi o zapełnianie półek spiżarni buraczkami. Wydawało mi się, że takie przetwory kosztują sporo wysiłku, a efekt nigdy nie jest spektakularny. Kilka lat temu znalazłam jednak przepis na buraczki z czosnkiem. Internautki zachwalały w komentarzach, że ta wersja smakuje wszystkim, a dodatek kilku niepozornych ząbków sprawia, że aromat jest niezwykle wyrazisty. Zaryzykowałam, a teraz co sezon sięgam po ten przepis.
Przepis na buraczki z czosnkiem
Na czym polega tytułowa metoda 3-5? Zawsze na 3 kg buraków potrzeba dokładnie 5 ząbków czosnku. Jeśli będzie ich mniej, smak nie będzie podkręcony. Jeśli z kolei dodasz za dużo czosnku, przetwory mogą wyjść zbyt ostre.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 5 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 7 ziaren pieprzu
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Buraczki dokładnie umyj. Potem ugotuj w mundurkach do miękkości. Potrwa to od 45 do 80 minut, w zależności od rozmiaru buraka. Trudno określić dokładny przedział czasowy, dlatego najlepiej jest widelcem sprawdzić, czy warzywa są już całkowicie miękkie.
- Ugotowane buraki odstaw do wystygnięcia.
- Gdy będą chłodne, obierz je ze skórki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo buraki mocno farbują dłonie i paznokcie.
- Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
- Ząbki czosnku obierz i również zetrzyj na tarce bezpośrednio do buraków. Tym razem wybierz jednak małe oczka.
- Cebulę obierz, drobniutko posiekaj albo również zetrzyj na tarce (wielkość oczek według upodobań).
- Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj składniki zalewy: ocet, wodę, cukier, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Po zagotowaniu, wyłów kulki ziela angielskiego i ziarna pieprzu.
- Gotową zalewą zalej warzywa, pozostaw na 2-3 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu, wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, szczelnie pozakręcaj, pasteryzuj przez 10 minut.
Do czego pasują buraczki ze słoika?
Gdy myślę o buraczkach ze słoika, od razu w myślach łączę je z kaszą gryczaną i gulaszem albo wołowymi bitkami - może dlatego, że gdy byłam mała, moja babcia często serwowała je właśnie w takim zestawieniu zamiast typowej surówki. Tak naprawdę przetwory z buraków pasują też do wielu innych potraw. Klasyczne połączenie to wszelkie kotlety i ziemniaki - mogą być schabowe, mielone, a nawet z piersi kurczaka. Można je jeść na zimno, od razu po odkręceniu słoika. Można też podgrzać - w wersji na ciepło smakują jeszcze lepiej.
















