Chociaż od lat przygotowuję przetwory z ogórków i różne dżemy, zawsze byłam sceptyczna, jeśli chodzi o zapełnianie półek spiżarni buraczkami. Wydawało mi się, że takie przetwory kosztują sporo wysiłku, a efekt nigdy nie jest spektakularny. Kilka lat temu znalazłam jednak przepis na buraczki z czosnkiem. Internautki zachwalały w komentarzach, że ta wersja smakuje wszystkim, a dodatek kilku niepozornych ząbków sprawia, że aromat jest niezwykle wyrazisty. Zaryzykowałam, a teraz co sezon sięgam po ten przepis.

Przepis na buraczki z czosnkiem

Na czym polega tytułowa metoda 3-5? Zawsze na 3 kg buraków potrzeba dokładnie 5 ząbków czosnku. Jeśli będzie ich mniej, smak nie będzie podkręcony. Jeśli z kolei dodasz za dużo czosnku, przetwory mogą wyjść zbyt ostre.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki dokładnie umyj. Potem ugotuj w mundurkach do miękkości. Potrwa to od 45 do 80 minut, w zależności od rozmiaru buraka. Trudno określić dokładny przedział czasowy, dlatego najlepiej jest widelcem sprawdzić, czy warzywa są już całkowicie miękkie.
  2. Ugotowane buraki odstaw do wystygnięcia.
  3. Gdy będą chłodne, obierz je ze skórki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo buraki mocno farbują dłonie i paznokcie.
  4. Zetrzyj buraki na tarce o dużych oczkach.
  5. Ząbki czosnku obierz i również zetrzyj na tarce bezpośrednio do buraków. Tym razem wybierz jednak małe oczka.
  6. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj albo również zetrzyj na tarce (wielkość oczek według upodobań).
  7. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj.
  8. W garnku zagotuj składniki zalewy: ocet, wodę, cukier, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Po zagotowaniu, wyłów kulki ziela angielskiego i ziarna pieprzu.
  9. Gotową zalewą zalej warzywa, pozostaw na 2-3 godziny.
  10. Po upływie wyznaczonego czasu, wszystko dokładnie jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików, szczelnie pozakręcaj, pasteryzuj przez 10 minut.

Do czego pasują buraczki ze słoika?

Gdy myślę o buraczkach ze słoika, od razu w myślach łączę je z kaszą gryczaną i gulaszem albo wołowymi bitkami - może dlatego, że gdy byłam mała, moja babcia często serwowała je właśnie w takim zestawieniu zamiast typowej surówki. Tak naprawdę przetwory z buraków pasują też do wielu innych potraw. Klasyczne połączenie to wszelkie kotlety i ziemniaki - mogą być schabowe, mielone, a nawet z piersi kurczaka. Można je jeść na zimno, od razu po odkręceniu słoika. Można też podgrzać - w wersji na ciepło smakują jeszcze lepiej.