Z kulinarnymi nowinkami i eksperymentami jest jak w tym powiedzeniu o wozie: wóz albo przewóz. Albo przyjmą się raz na zawsze, będą towarzyszyły nam przez całe życie i niestrudzenie będziemy się nimi chwalić i je promować, albo zostaną zapomniane po pierwszej degustacji (a i nieraz z tym są problemy…).

Z eksperymentowaniem w zakresie przetworów jest o tyle trudniej, że z reguły efekt rozmaitych prób będzie poddany ocenie dopiero po jakimś czasie, czyli po tym jak po lecie i jesieni przyjdzie długa zima, kiedy to zaglądamy do spiżarni w poszukiwaniu zapasów do obiadu pochodzących jeszcze z lata.

Po co dodawać goździki do buraczków?

Jak więc w tym kontekście ocenić można przepis na buraczki do słoików z goździkami? Cóż, smaki to rzecz wybitnie osobista, ale nie ulega wątpliwości, że tego rodzaju tylko pozornie nietypowe połączenie, ma swoje uzasadnienie.

Goździki słusznie kojarzą się większości z nas z korzennymi aromatami zarezerwowanymi niejako dla okresu bożonarodzeniowego. Tymczasem ich wyrazista, ale ciepła nuta jest wręcz stworzona do tego, by połączyć ją z buraczkami. Ich naturalna słodycz przełamana przez korzenną nutą goździków daje lepszy efekt niż całe szklanki cukru i octu, które na oślep sypiemy zazwyczaj do buraczków.

Przepis na buraczki z goździkami

Składniki:

  • 2 kg buraczków
  • Pół łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 5 goździków
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 cebule

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotuj w wodzie w skórce. Po ugotowaniu zostaw w wodzie i obierz dopiero po wystygnięciu. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z solą. Dodaj posiekaną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Przygotuj zalewę. Przyprawy utłucz w moździerzu. Następnie wszystkie składniki zagotuj w rondlu, do rozpuszczenia się składników. Gorącą zalewą zalej buraczki. Dobrze wymieszaj całość i wkładaj do czystych i wyparzonych słoików. 
  3. Zakręcone słoiczki włóż do garnka, zalej do 3/4 wysokości wodą i pasteryzuj przez 20 minut. Gotowe słoiki odstaw do wystudzenia i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.