To jest przepis dla wszystkich znudzonych buraczkami zasmażanymi, burakami marynowanymi oraz klasycznymi sałatkami z buraczków, papryki i cebuli. Aronia pasuje tu idealnie, dodając całości lekko kwaskowego, orzeźwiającego smaku. Z kolei czerwona cebula podbija kolor i wprowadza pikanterię, a dojrzała gruszka genialnie podkręca słodycz sałatki. Podaj ją do kotletów mielonych lub zapiekanki ziemniaczanej, a nie opędzisz się od komplementów. Moja rodzina orzekła, że to „prawdziwe ferrari wśród sałatek”. Nie tylko ze względu na zachwycający czerwony kolor.
Co będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej sałatki?
Podstawą są buraczki. Możesz kupić takie już ugotowane (dostępne np. w Lidlu czy Biedronce) i pominąć pierwszy etap przygotowań. Natomiast, jeśli masz pod ręką surowe buraki, najlepiej upiecz je w piekarniku, żeby zachowały cały swój kolor, aromat i wartości odżywcze.
Drugi ważny składnik to owoce aronii. Kiedyś aronię zbierało się po pierwszych przymrozkach, dzięki czemu nie trzeba było jej mrozić. Jednak, jeżeli masz aronię w ogródku i zrywasz ją teraz albo właśnie kupiłeś świeże owoce na bazarku, pamiętaj o ich przemrożeniu. Już 24 godziny wystarczą, aby pozbyć się z aronii nieprzyjemnej goryczki. Do sałatki użyj owoców w temperaturze pokojowej - trzeba je wcześniej dokładnie rozmrozić.
Trzecim niezbędnym produktem są dojrzałe i słodkie gruszki. Ja najchętniej wybieram konferencje lub lukasówki. Do sałatki polecam także czerwoną cebulę, która idealnie zgra się kolorystycznie z pieczonymi burakami. Możesz pokroić świeże warzywo albo skorzystać z marynowanej cebulki ze słoika, jeśli masz taki w spiżarni. Gotową sałatkę z buraczków, aronii i gruszki warto posypać świeżą natką lub drobno posiekanymi listkami bazylii. Ja zawsze robię to na sam koniec, kiedy rozłożę surówkę na talerze.
Przepis na sałatkę z buraczków, aronii i gruszki
Składniki:
- 600 g czerwonych buraków
- 200 g słodkich gruszek
- 150 g aronii
- 100 g czerwonej cebuli (świeżej lub marynowanej)
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- do smaku: sól i cukier
Opcjonalnie: 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i/lub 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Buraki zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiecz do miękkości (zajmie to ok. godziny - po 60 minutach sprawdź nożem, czy są już gotowe).
- W czasie, gdy buraki się pieką, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę (jeśli używasz świeżej, a jeżeli dodajesz marynowaną - odsącz ją wcześniej z zalewy) i przełóż do miski.
- Gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce w małą kostkę – przełóż do miski.
- Następnie dodaj do sałatki rozmrożoną aronię.
- Gdy buraki się upieką, przestudź je, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę oraz dodaj do sałatki.
- Warzywa i owoce dopraw pieprzem cayenne. Wymieszaj.
- Wlej sok z cytryny, dodaj majonez, wymieszaj i spróbuj.
- Sałatkę dopraw do smaku solą oraz cukrem.
- Na sam koniec możesz dodać świeżo posiekane zioła.
Sałatka z buraczków, aronii i gruszki najlepiej smakuje lekko schłodzona. Wstaw ją do lodówki na 10-15 minut przed podaniem.
Źródło przepisu: www.przyslijprzepis.pl
















