Buraczki do słoików to jeden z ulubionych przetworów na zimę wielu Polaków. Tym warzywom wiele nie trzeba, by były pyszne. Kilka dodatków wyciągnie z nich to, co mają najlepszego: słodycz, a jednocześnie szlachetność - mimo, że są one tanie jak barszcz. Wg przepisu pani Ewy, z dodatkowymi warzywami są lepsze niż banalna ćwikła - mają bardziej złożony smak. Do pasztetów podawanych na ciepło, pieczonego schabu, gęsi czy kaczki będą jak znalazł. Na święta, specjalne okazje i na co dzień.
Jak szybko ugotować i obrać buraczki?
Do tego przepisu potrzebne są ugotowane buraczki. Nie rozgotowuj ich. Najlepsze będą buraki al dente - takie, w które widelec lub ostrze noża wchodzi z lekkim oporem. Potem, w sałatce do słoików, nie zrobią się papkowate. Do gotowania, na buraczki na zimę, wybierz mniejsze sztuki. Takie ugotują się szybciej.
Skorzystaj z metody gotowania na dwa garnki. Przełóż buraki do pierwszego garnka, zalej wrzątkiem (taką ilością, która zakryje buraki) dodaj skórkę z chleba i 1 niepełną łyżkę cukru (na każdy litr wody). Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez pół godziny. W razie potrzeby uzupełnij wrzątek. Następnie odcedź buraki i przełóż je do drugiego garnka - z bardzo zimną wodą i kostkami lodu. Odłóż na ok. 15-20 minut. Dodaj też do wody sok z 1 cytryny.
Szok termiczny spowoduje, że buraki zmiękną do pożądanej konsystencji. Po upływie tego czasu nie odlewaj wody. Obieraj buraki zsuwając skórkę za pomocą kciuków, powinna zejść przy pocieraniu. Dzięki temu nie zafarbujesz sobie rąk. Możesz tez pomóc sobie nożykiem. Odetnij na koniec zdrewniałe części i zetrzyj lub pokrój - buraki są gotowe do dalszej obróbki. Jeśli nie chce ci się gotować buraków, możesz ewentualnie wykorzystać gotowe ugotowane buraki ze sklepu - pakowane próżniowo.
Przepis na buraczki na zimę Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron + 1-2 łyżki do podsmażenia warzyw
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- pieprz w ziarnach do smaku
- ziele angielskie do smaku (kilka ziaren)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj wystudź, obierz i zetrzyj buraczki na tarce do jarzyn. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
- Dodaj do cebuli paprykę oraz starte buraczki. Wlej oliwę i ocet jabłkowy, dopraw cukrem, solą, pieprzem i zielem angielskim do smaku (na 1 kg buraków wystarczy ok. 5-8 ziaren).
- Wymieszaj i podsmaż całość jeszcze przez chwilę, by warzywa przeszły smakiem i aromatem dodatków.
- Przełóż buraczki na zimę do wyparzonych słoiczków.
- Zakręć i zapasteryzuj (na dnie garnka rozłóż czystą ściereczkę, przełóż zakręcone słoiki, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości i gotuj 20 minut pod przykryciem - od zagotowania wody).
Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl
Pasteryzacja buraczków na zimę w piekarniku
Możesz też zapasteryzować słoiki z buraczkami w piekarniku. Aby to zrobić, przełóż zakręcone słoiki na blaszkę napełnioną zimną wodą i włóż do zimnego piekarnika. Zacznij nagrzewać go do 130 st. C (góra-dół). Od momentu osiągnięcia właściwej temperatury podgrzewaj słoiki przez 30 minut. Mniejsze będą gotowe w 20 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź całkowicie słoiki w ten sposób.
















