Chmurkowy sernik na zimno z truskawkami to przepis, na którym trudno się wyłożyć, ale warto zawczasu wiedzieć kilka rzeczy - by nie zaskoczyły cię niemiło podczas przygotowań. Znając tajniki przygotowań, masa serowa będzie jak obłoczek. Podany przepis jest na 23-centymetrową wysoką tortownicę, ale sprawdzi się też nieco niższa 24-25-centymetrowa. Najbardziej efektownie będzie wyglądał w wyższej wersji.
Jak zrobić chmurkowy sernik na zimno?
Jedynym etapem, przy którym trzeba uważać, robiąc ten sernik jest łączenie żelatyny z masą serową. Żelatyna musi być porządnie rozpuszczona i wystudzona. Nie spiesz się i nie dodawaj jeszcze ciepłej do masy serowej. Trzeba to robić porcjami i bez przerwy miksować - do połączenia się składników. Aby nie powstały grudki, żelatyna i masa serowa muszą mieć podobną temperaturę. Nie może być tutaj znacznych różnic.
Jeszcze inną sprawdzoną techniką na połączenie razem obu produktów jest hartowanie żelatyny. Żelatynę wystarczy rozpuścić z wodą w większej niż zwykle misce i miksować, dodając po 1 łyżce masy serowej. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do sernika i mieszamy - może być już ręcznie, dużą łyżką lub łopatką.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami
Składniki (na tortownicę o śr. 23-25 cm):
- 300-350 g ciasteczek zbożowych bez dodatków
- 90 g masła
- 600 g serka mascarpone
- 500 g truskawek
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny + 6 łyżek gorącej wody
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj ciasteczka w blenderze na piaseczek o konsystencji bułki tartej. Przesyp do miski.
- Na małym ogniu rozpuść w garnuszku masło, wystudź, by było ciepłe (nie gorące). Wlej do zmiksowanych ciasteczek i dokładnie wymieszaj.
- Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsyp ciastka wymieszane z mąką i rozprowadź łyżką, dociskając delikatnie. Włóż na 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie zajmij się masą serową: żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody - wymieszaj i odłóż do wystudzenia.
- Do wysokiej miski wlej śmietankę i ubijaj na niezbyt sztywno, dosypując stopniowo cukier i cukier waniliowy.
- Do ubitej na półsztywno śmietany dodawaj partiami serek mascarpone i miksuj wszystko razem jeszcze chwilę.
- Na sam koniec ubijania wlej wystudzoną żelatynę i zmiksuj tylko do połączenia.
- Przełóż masę serową na wychłodzony spód i wyrównaj wierzch. Włóż formę z ciastem na godzinę do lodówki.
- Pod koniec tego czasu galaretki zalej 800 ml gorącej wody i wystudź. Umyj truskawki, obierz z szypułek i pokrój w grubsze plasterki.
- Wyłóż owoce na schłodzony sernik. Za pomocą łyżki zalej chłodną, tężejącą galaretką truskawki i ponownie włóż do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po upływie tego czasu sernik na zimno z truskawkami będzie już gotowy do jedzenia, ale najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc.
















