Ze smażeniem tradycyjnych pączków z nadzieniem czekam na tłusty czwartek. A zanim on nadejdzie, trenuję, robiąc dla rodziny maleńkie chorwackie uštipci. To deser, który nie wymaga żadnego specjalnego wysiłku ani umiejętności, a w smaku i wyglądzie łączy wszystko, co najlepsze w domowych racuchach, pączusiach i słodkich plackach sodowych.
Co to są uštipci?
Uštipci to pulchne ciacha z lekko chrupiącą skórką smażone w głębokim tłuszczu, podobnie jak nasze pączki. W Serbii i Chorwacji przygotowuje się je przez cały rok i podaje na słono z kajmakiem lub na słodko - z miodem, cukrem, w święta zaś je się je jak bułeczki - przekrojone na pół, grubo posmarowane domową konfiturą z moreli.
W oryginalnym przepisie wśród składników znajdziesz dodatek rakii, ale równie dobrze można dodać ocet, wystarczy 1 łyżka. To po to, żeby racuszki nie tłuszczu z garnka podczas smażenia. Dokładnie tak, jak polecają gospodyni w wielu naszych przepisach na pączki.
Chorwackie racuchy swoją pulchność i niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi zsiadłego mleka, a rosną na sodzie. Przepis na uštipci rozpisany jest na łyżki i szklanki, dzięki czemu nie będziesz musiał wyciągać wagi kuchennej.
Przepis na chorwackie racuchy
Składniki:
- 24 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka (lub jogurtu, może być też kefir)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka rakiji (ale ja dałam ocet, działa podobnie)
- 1 szczypta soli
- cukier puder do oprószenia racuchów
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą.
- Jajka wbij do miski i ubijaj na najniższych, a potem średnich obrotach miksera.
- Nadal ubijając, dolej mleko, następnie stopniowo, po łyżce, całą mąkę z sodą.
- Dodaj łyżkę octu. W tym momencie ciasto powinno mieć konsystencję dużo gęstszą od naleśnikowego, ale musi spływać powolną strużką z łyżki. Jeśli tak wygląda, możesz przerwać miksowanie.
- Dużą ilość oleju (jak na pączki), rozgrzej w garnku.
- Na gorący tłuszcz wylewaj niewielkie porcje ciasta z łyżki (wielkości minipączków).
- Smaż chorwackie racuszki na złoto-brązowy kolor (w trakcie smażenia ciastka zazwyczaj same obracają się na nieupieczoną stronę, jeśli tego nie zrobią - trzeba im pomóc łyżką).
- Usmażone uštipci wyjmij z garnka łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone racuchy posyp obficie cukrem pudrem. Możesz je podać jak na Bałkanach - z konfiturą morelową - albo z dowolnym domowym dżemem.
Źródło przepisu: www.przy-stole.blogspot.com
















