Ze smażeniem tradycyjnych pączków z nadzieniem czekam na tłusty czwartek. A zanim on nadejdzie, trenuję, robiąc dla rodziny maleńkie chorwackie uštipci. To deser, który nie wymaga żadnego specjalnego wysiłku ani umiejętności, a w smaku i wyglądzie łączy wszystko, co najlepsze w domowych racuchach, pączusiach i słodkich plackach sodowych. 

Co to są uštipci?

Uštipci to pulchne ciacha z lekko chrupiącą skórką smażone w głębokim tłuszczu, podobnie jak nasze pączki. W Serbii i Chorwacji przygotowuje się je przez cały rok i podaje na słono z kajmakiem lub na słodko - z miodem, cukrem, w święta zaś je się je jak bułeczki - przekrojone na pół, grubo posmarowane domową konfiturą z moreli

W oryginalnym przepisie wśród składników znajdziesz dodatek rakii, ale równie dobrze można dodać ocet, wystarczy 1 łyżka. To po to, żeby racuszki nie tłuszczu z garnka podczas smażenia. Dokładnie tak, jak polecają gospodyni w wielu naszych przepisach na pączki. 

Chorwackie racuchy swoją pulchność i niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi zsiadłego mleka, a rosną na sodzie. Przepis na uštipci rozpisany jest na łyżki i szklanki, dzięki czemu nie będziesz musiał wyciągać wagi kuchennej. 

Przepis na chorwackie racuchy

Składniki: 

  • 24 płaskie łyżki mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka (lub jogurtu, może być też kefir) 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka rakiji (ale ja dałam ocet, działa podobnie)
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia racuchów 
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą.
  2. Jajka wbij do miski i ubijaj na najniższych, a potem średnich obrotach miksera. 
  3. Nadal ubijając, dolej mleko, następnie stopniowo, po łyżce, całą mąkę z sodą.
  4. Dodaj łyżkę octu. W tym momencie ciasto powinno mieć konsystencję dużo gęstszą od naleśnikowego, ale musi spływać powolną strużką z łyżki. Jeśli tak wygląda, możesz przerwać miksowanie. 
  5. Dużą ilość oleju (jak na pączki), rozgrzej w garnku.
  6. Na gorący tłuszcz wylewaj niewielkie porcje ciasta z łyżki (wielkości minipączków). 
  7. Smaż chorwackie racuszki na złoto-brązowy kolor (w trakcie smażenia ciastka zazwyczaj same obracają się na nieupieczoną stronę, jeśli tego nie zrobią - trzeba im pomóc łyżką).
  8. Usmażone uštipci wyjmij z garnka łyżką cedzakową i odłóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone racuchy posyp obficie cukrem pudrem. Możesz je podać jak na Bałkanach - z konfiturą morelową - albo z dowolnym domowym dżemem. 

Źródło przepisu: www.przy-stole.blogspot.com