Jak jest z jakością takiego pieczywa? No właśnie, na to pytanie każdy może odpowiedzieć sobie sam. Nie ma dwóch zdań, że najlepsze bułki to te, które piecze się z sercem, z dobrej jakości składników. Najważniejsza jest jednak świeżość – nic nie zastąpi ciepłych jeszcze bułeczek z masełkiem i innymi dodatkami.

Jak łatwo i wygodnie zrobić domowe bułki?

I tutaj dochodzimy już do meritum. Najświeższe bułki dostać można… od samego siebie, po upieczeniu ich w domowym piekarniku. To wbrew pozorom wcale nietrudne zadanie. Obędzie się nawet bez brudzenia rąk i bez żadnego mozolnego wyrabiania. 

Ważne jest tylko odpowiednie wyrastanie i spryt przy formowaniu bułek. Na czym polega w tym konkretnym przypadku to podejście? Sprawdź sam i planuj następne weekendowe śniadanie z własnymi bułeczkami!

Przepis na bułki bez wyrabiania i bez brudzenia rąk

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej 
  • 700 ml ciepłej wody 
  • 7 g suszonych drożdży
  • Płaska łyżka soli 
  • Płaska łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, przygotuj sobie dużą, głęboką formę z wysokim rantem i posmaruj ją dość obficie tłuszczem – np. olejem.
  2. Do dużego garnka lub miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wyrób wszystko za pomocą łyżki, bez wyrabiania rękoma – ciasto powinno być kleiste. 
  3. Wyrobione w ten sposób ciasto (tak, by mąka dobrze połączyła się z wodą) przerzuć do przygotowanej formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc lub na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
  4. Podsyp delikatnie mąką blat lub stolnicę i po urośnięciu wyłóż ciasto wprawnym ruchem, przewracając formę do góry dnem (dzięki tłuszczowi nie powinno przywierać do foremki, tylko ładnie odejść na blat).
  5. Krój wyłożone ciasto na kwadratowe bułki ostrym nożem i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Do środka włóż spodek lub inne naczynie żaroodporne z wrzącą wodą – parowanie sprawi, że ciasto nie wyschnie nadmiernie podczas pieczenia.
  7. Piecz bułki z jednej strony przez 10 min, a po obróceniu na drugą przez kolejne 6-7 min.
  8. Wyłóż bułki na kratkę i odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!

Jak można ulepszyć ten przepis?

Bułki można nieco udoskonalić. Jeśli dysponujesz odpowiednio ostrym nożykiem, brzytwą lub specjalnym ostrzem do nacinania pieczywa, spróbuj wykonać charakterystyczne nacięcia jak w bułkach kajzerkach.

Świetnym pomysłem będzie także udekorowanie bułeczek np. makiem czy czarnuszką, ewentualnie sezamem, jak mają to w zwyczaju robić choćby Turcy. Niech ograniczy cię tylko twoja własna inwencja!