Jak jest z jakością takiego pieczywa? No właśnie, na to pytanie każdy może odpowiedzieć sobie sam. Nie ma dwóch zdań, że najlepsze bułki to te, które piecze się z sercem, z dobrej jakości składników. Najważniejsza jest jednak świeżość – nic nie zastąpi ciepłych jeszcze bułeczek z masełkiem i innymi dodatkami.
Jak łatwo i wygodnie zrobić domowe bułki?
I tutaj dochodzimy już do meritum. Najświeższe bułki dostać można… od samego siebie, po upieczeniu ich w domowym piekarniku. To wbrew pozorom wcale nietrudne zadanie. Obędzie się nawet bez brudzenia rąk i bez żadnego mozolnego wyrabiania.
Ważne jest tylko odpowiednie wyrastanie i spryt przy formowaniu bułek. Na czym polega w tym konkretnym przypadku to podejście? Sprawdź sam i planuj następne weekendowe śniadanie z własnymi bułeczkami!
Przepis na bułki bez wyrabiania i bez brudzenia rąk
Składniki:
- 800 g mąki pszennej
- 700 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- Płaska łyżka soli
- Płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
- Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta, przygotuj sobie dużą, głęboką formę z wysokim rantem i posmaruj ją dość obficie tłuszczem – np. olejem.
- Do dużego garnka lub miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj drożdże, sól i cukier. Wyrób wszystko za pomocą łyżki, bez wyrabiania rękoma – ciasto powinno być kleiste.
- Wyrobione w ten sposób ciasto (tak, by mąka dobrze połączyła się z wodą) przerzuć do przygotowanej formy. Przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc lub na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
- Podsyp delikatnie mąką blat lub stolnicę i po urośnięciu wyłóż ciasto wprawnym ruchem, przewracając formę do góry dnem (dzięki tłuszczowi nie powinno przywierać do foremki, tylko ładnie odejść na blat).
- Krój wyłożone ciasto na kwadratowe bułki ostrym nożem i wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Do środka włóż spodek lub inne naczynie żaroodporne z wrzącą wodą – parowanie sprawi, że ciasto nie wyschnie nadmiernie podczas pieczenia.
- Piecz bułki z jednej strony przez 10 min, a po obróceniu na drugą przez kolejne 6-7 min.
- Wyłóż bułki na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Smacznego!
Jak można ulepszyć ten przepis?
Bułki można nieco udoskonalić. Jeśli dysponujesz odpowiednio ostrym nożykiem, brzytwą lub specjalnym ostrzem do nacinania pieczywa, spróbuj wykonać charakterystyczne nacięcia jak w bułkach kajzerkach.
Świetnym pomysłem będzie także udekorowanie bułeczek np. makiem czy czarnuszką, ewentualnie sezamem, jak mają to w zwyczaju robić choćby Turcy. Niech ograniczy cię tylko twoja własna inwencja!

















