Przepis na bułki ziemniaczane może wydawać się trudny, ale w rzeczywistości poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący fan domowego pieczywa. Potrzebnych jest jedynie parę najtańszych składników, a bazą będą ziemniaki z wczorajszego obiadu. Potem już tylko chwila pracy i najpyszniejsze domowe pieczywo jest gotowe. Spróbuj, a nie wrócisz już do sklepowych kajzerek. 

Jak zrobić bułki ziemniaczane?

Sam proces przygotowania nie jest trudny, bo wystarczy tylko przecisnąć ugotowane ziemniaki przez praskę, a potem wymieszać je z drożdżami, wodą, mąką, oliwą oraz solą. Potem jednak ciasto należy dość długo wyrabiać, więc przyda się tutaj pomoc robota kuchennego. Jeśli jednak nie posiadasz takiego sprzętu, to nic straconego, bo równie dobry efekt uzyskasz ręcznie. Trzeba tylko mieć trochę pary w rękach i poświęcić około 10 minut czasu.

Na tym jednak nie kończy się kwestia czasu, bo gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce przez calutką noc, aby móc je piec. Potem liczy się też odpowiedni sposób pieczenia, a tu najważniejsze są 2 zasady. Po pierwsze, piekarnik trzeba najpierw bardzo mocno rozgrzać i spryskać jego wnętrze sporą ilością wody. Dzięki temu bułeczki pięknie się zarumienią i idealnie wypieką, ale nie wyschną i zachowają idealnie mięciutkie wnętrze. 

Po drugie, pieczenie odbywa się w 2 etapach, bo najpierw bułki ziemniaczane piecze się w wysokiej temperaturze przez 10 minut, a potem zmniejsza grzanie i dopieka jej jeszcze przez kwadrans. Zobacz poniżej dokładne kroki przygotowania i koniecznie spróbuj takiego domowego pieczywa. 

Domowe bułki ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 100 ml wody wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaczaną masę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, wodą, mąką, oliwą i solą na jednolitą masę. 
  3. Ciasto ziemniaczane wyrabiaj przez kilka minut w dłoniach, a potem wstaw do lodówki na całą noc. 
  4. Rano podziel ciasto na 10 równych części i uformuj z nich bułki. Każdą lekko obtocz w odrobinie mąki.
  5. Bułki ziemniaczane wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i spryskaj jego wnętrze wodą. Wstaw do środka wyrośnięte bułeczki i piecz je przez 10 minut.\
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz bułki ziemniaczane jeszcze przez 15 minut. 
  8. Upieczone bułeczki ziemniaczane odstaw do przestudzenia zanim wylądują na stole.