Placki ziemniaczane bez jajka będą idealne dla alergików, wegan i wtedy, gdy masz na nie ochotę, a zabrakło ci jajek. Na szczęście nie trzeba ich zastępować żadnymi drogimi zamiennikami. Wystarczy przygotować je według tej metody, a będą zwarte, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Zobacz, jak przygotować bezjajeczne placki ziemniaczane krok po kroku.

Prosta metoda na placki ziemniaczane bez jajek

Zazwyczaj placki ziemniaczane robi się z 4 podstawowych składników: ziemniaki, mąka, jajka i cebula. Jednak jajka można bez problemu ominąć w tym przepisie, a i tak placki będą miały dobrą konsystencję. Kluczem jest przygotowanie ciasta w ten sposób, aby nie było ani za gęste, ani za rzadkie. Zacznij od starcia ziemniaków i cebuli na tarce z drobnymi oczkami. Następnie przełóż je na sito i odstaw na 15 minut, aby ociekły z nadmiaru płynu. Po tym czasie dodatkowo przełóż je na bawełnianą ściereczkę i delikatnie odciśnij. Ziemniaki powinny pozostać mokre (nie mogą być suche jak wiór), ale nie mogą być płynne. Tak przygotowane ziemniaki połącz z mąką i szczyptą soli. Smaż jak zawsze. 

Przepis na placki ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Przełóż je na sito i zostaw na 15 minut, aby odciekły. Po tym czasie dodatkowo odciśnij je z nadmiaru wody za pomocą bawełnianej ściereczki i przełóż do miski.
  2. Wodę odlej, a skrobię, która osiadła się na dnie, przełóż do miski z warzywami. 
  3. Do ziemniaków i cebuli dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej (powinien być bardzo gorący, inaczej placki wyjdą ciągnące się i gumowate). Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.
  5. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Jak urozmaicić przepis na placki ziemniaczane bez jajek?

Smak placków ziemniaczanych bez jajek podkręcisz aromatycznymi przyprawami.

  • Dodaj do masy ziemniaczanej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Placki będą miały bardziej wyrazisty smak i aromat.
  • 3 łyżki posiekanego koperku sprawią, że placki będą delikatne i ziołowe.
  • Szczypta czarnego pieprzu nada im pikanterii.
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodana do masy na placki ziemniaczane podkręci ich delikatny smak.