Placki ziemniaczane bez jajka będą idealne dla alergików, wegan i wtedy, gdy masz na nie ochotę, a zabrakło ci jajek. Na szczęście nie trzeba ich zastępować żadnymi drogimi zamiennikami. Wystarczy przygotować je według tej metody, a będą zwarte, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Zobacz, jak przygotować bezjajeczne placki ziemniaczane krok po kroku.
Prosta metoda na placki ziemniaczane bez jajek
Zazwyczaj placki ziemniaczane robi się z 4 podstawowych składników: ziemniaki, mąka, jajka i cebula. Jednak jajka można bez problemu ominąć w tym przepisie, a i tak placki będą miały dobrą konsystencję. Kluczem jest przygotowanie ciasta w ten sposób, aby nie było ani za gęste, ani za rzadkie. Zacznij od starcia ziemniaków i cebuli na tarce z drobnymi oczkami. Następnie przełóż je na sito i odstaw na 15 minut, aby ociekły z nadmiaru płynu. Po tym czasie dodatkowo przełóż je na bawełnianą ściereczkę i delikatnie odciśnij. Ziemniaki powinny pozostać mokre (nie mogą być suche jak wiór), ale nie mogą być płynne. Tak przygotowane ziemniaki połącz z mąką i szczyptą soli. Smaż jak zawsze.
Przepis na placki ziemniaczane bez jajka
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i cebule. Zetrzyj je na drobnych oczkach tarki. Przełóż je na sito i zostaw na 15 minut, aby odciekły. Po tym czasie dodatkowo odciśnij je z nadmiaru wody za pomocą bawełnianej ściereczki i przełóż do miski.
- Wodę odlej, a skrobię, która osiadła się na dnie, przełóż do miski z warzywami.
- Do ziemniaków i cebuli dodaj mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej (powinien być bardzo gorący, inaczej placki wyjdą ciągnące się i gumowate). Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując okrągłe placuszki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste.
- Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Jak urozmaicić przepis na placki ziemniaczane bez jajek?
Smak placków ziemniaczanych bez jajek podkręcisz aromatycznymi przyprawami.
- Dodaj do masy ziemniaczanej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Placki będą miały bardziej wyrazisty smak i aromat.
- 3 łyżki posiekanego koperku sprawią, że placki będą delikatne i ziołowe.
- Szczypta czarnego pieprzu nada im pikanterii.
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodana do masy na placki ziemniaczane podkręci ich delikatny smak.

















