Wielu z nas zna ten problem. Ścierasz ziemniaki na placki, ale zanim zdążysz dobrze wymieszać masę, robi się szara i nieapetyczna. A przecież to dopiero początek. Po usmażeniu placki często są ciemne i mają mało wspólnego z apetyczną złocistą skórką, jaką byś chciał. Okazuje się, że rozwiązanie jest banalnie proste i wystarczy sięgnąć po coś, co zwykle i tak mamy w kuchni. Wystarczy jedna łyżka soku.
Dlaczego masa ziemniaczana ciemnieje?
Ziemniaki po starciu ciemnieją na skutek utleniania. W ich wnętrzu znajdują się enzymy, które w kontakcie z tlenem przyspieszają reakcję ciemnienia. To naturalny proces i nie świadczy o zepsuciu warzywa, ale niestety wpływa na wygląd potrawy. Ciemna masa nie wygląda zachęcająco i może sprawić, że placki po usmażeniu również będą miały nieładny kolor. Tradycyjnie wiele osób próbowało ratować się szybkim smażeniem czy dodawaniem cebuli, ale to nie zawsze wystarcza.
Ile soku z cytryny dodać dodać do placków ziemniaczanych?
Dodatek soku z cytryny blokuje ciemnienie ziemniaków. Zawarty w niej kwas askorbinowy i inne substancje neutralizują działanie enzymów odpowiedzialnych za ciemnienie. Nie trzeba wyciskać całej cytryny. Wystarczy 1 łyżka soku na ok. kilogram ziemniaków. Najlepiej dodać go od razu po starciu ziemniaków, zanim jeszcze zdążą się utlenić. Jeśli ziemniaki ścierasz partiami, dobrze jest już do miski z pierwszą porcją dodać trochę soku, a potem ewentualnie dołożyć jeszcze jedną łyżkę, gdy cała masa będzie gotowa. Taki sposób zabezpiecza całą masę ziemniaczaną przed ciemnieniem.
Nie musisz się też obawiać, że sok cytrynowy wpłynie negatywnie na smak. Wręcz przeciwnie, delikatnie podkręca smak ziemniaków, dodając im lekkości. Placki ziemniaczane nie mają kwaskowatego posmaku, jeśli dodasz sok w rozsądnej ilości.
Przepis na placki ziemniaczane z sokiem z cytryny
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej typ C, mączyste)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na drobnych oczkach tarki lub w robocie kuchennym.
- Od razu po starciu dodaj łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa puści dużo wody, odlej nadmiar płynu, ale zostaw osiadłą na dnie skrobię.
- Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje masy łyżką, lekko spłaszczając.
- Smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i chrupiące.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawaj od razu.

















