Sezon na szparagi w pełni, uwielbiam je w każdej formie, dlatego myślałam, że spróbowałam już dosłownie wszystkiego. A jednak jakimś cudem nigdy do tej pory nie trafiłam na tak chrupiącą wersję. Robię je w kilka minut, a potem już tylko czekam na efekt. Podaję je w formie przystawki na spotkanie ze znajomymi albo jako przekąskę między posiłkami. Do tego mam też przepis na genialny sos, który wznosi smak na wyżyny.

Składniki na szparagi w panko

Najważniejsze w tym przepisie jest kupienie dobrej jakości szparagów. W świeżych główki powinny być jak najbardziej zwarte, a cała łodyżka musi być jędrna. Do tego zwróć też uwagę na kolor, powinien być żywy, mocno zielony. A jeśli chodzi o panko, to znajdziesz je w większości sklepów spożywczych, często też w tych mniejszych, osiedlowych. Samo wykonanie jest bardzo proste i szybkie.

Na panierkę:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • sól do smaku
  • mąka
  • 100 g panko (czyli japońska bułka tarta z chleba bez skórki)
  • 50 g parmezanu albo sera grana padano

Na sos:

  • 120 ml śmietany 12%
  • 60 ml majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • sól do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis na szparagi w panko

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Na patelnię przesyp panko i upraż je bez dodawania żadnego tłuszczu. Chodzi o to, żeby płatki z chleba zrumieniły się, co podbije ich smak. Potem zdejmij ją do przestudzenia.
  3. Mąkę przesyp na duży płaski talerz. Do talerza na zupę wbij jajka, wlej mleko i wsyp trochę soli. Rozbełtaj je rózgą kuchenną lub po prostu widelcem. Powinna powstać jednolita masa.
  4. Zetrzyj ser żółty na najmniejszych oczkach tarki. Połącz go z zimnym panko.
  5. Szparagi umyj i osusz. Odłam zdrewniałe końcówki, zegnij lekko łodyżkę, sama złamie się w odpowiednim miejscu.
  6. Każdy szparag dokładnie zanurz w jajku z mlekiem, potem w mące, drugi raz w masie jajecznej i na koniec w panko z serem. Tak przygotowane szparagi przełóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez 15-20 minut.
  7. W tym czasie do mniejszej miseczki przełóż wszystkie składniki na sos. Wymieszaj je bardzo dokładnie. Dip jogurtowo-cytrynowy podaj do szparagów w panko. Sprawdzi się też sos beszamelowy na ciepło, czosnkowy lub aioli.