We wrześniu i październiku wszyscy pieką na potęgę szarlotki, jabłeczniki i inne pyszności z jabłkami. Ja robię trochę na przekór - nie dość że zamiast swojskich jabłuszek sięgam po egzotyczne ananasy, to jeszcze ciasto robię zupełnie na odwrót. Efekt jest oszałamiający, bo wypiek wygląda jak z katalogu cukierniczego, a smakuje wprost obłędnie.

Przepis na odwracane ciasto Ananasek

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 białka jaj
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki soku ananasowego (wykorzystaj ten z puszki)

Do obłożenia:

  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 10-15 plasterków ananasa z puszki
  • opcjonalnie: 10-15 wiśni ze słoika

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj sobie okrągłą tortownicę, najlepiej o średnicy 24 cm. Musi koniecznie mieć co najmniej 4,5-5 cm głębokości.
  2. Najpierw przygotuj ananasy w cukrze. 50 g roztopionego masła wlej na dno tortownicy. Masło posyp równomiernie brązowym cukrem.
  3. Ananasy z puszki odsącz na papierowym ręczniku. Poukładaj je na słodkim maśle. Do środka ananasów możesz powkładać wiśnie ze słoika, ale jeśli ich nie masz, śmiało pomiń ten dodatek.
  4. Formę wstaw do lodówki, aby chłodziła się podczas przygotowania ciasta.
  5. W misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Najlepiej je przesiać.
  6. Do drugiej miski włóż miękkie masło i wsyp cukier. Zmiksuj na wysokich obrotach.
  7. Gdy masa będzie puszysta, dodaj białka. Zmiksuj, dodaj śmietanę i aromat waniliowy. Znowu zmiksuj.
  8. Teraz wmieszaj delikatnie suche składniki do mokrych. Zmiksuj na małych obrotach.
  9. Powolutku dodawaj mleko i sok ananasowy, miksując cały czas na niskiej mocy miksera. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do momentu aż wszystko się połączy.
  10. Z lodówki wyjmij tortownicę z owocami. Wylej na wierzch ciasto.
  11. Piecz przez 45-50 minut - kontroluj czas pieczenia, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez około 20 minut. Potem, gdy lekko już wystygnie, wyłóż je do góry nogami na paterę. Część słodkiej polewy pewnie spłynie po bokach ciasta.

Dodatkowe porady

Pamiętaj o dokładnym osuszeniu ananasów na ręczniku. Jeśli będą zbyt wilgotne, ciasto może się nie udać - nieestetycznie się porozpływa. Najlepiej nie chłodzić ciasta Ananasek w lodówce przed podaniem. Powinno przestygnąć w temperaturze pokojowej - krojenie go na ciepło to też kiepski pomysł, bo kawałki placka nieestetycznie pooblepiają się słodkim sokiem.