We wrześniu i październiku wszyscy pieką na potęgę szarlotki, jabłeczniki i inne pyszności z jabłkami. Ja robię trochę na przekór - nie dość że zamiast swojskich jabłuszek sięgam po egzotyczne ananasy, to jeszcze ciasto robię zupełnie na odwrót. Efekt jest oszałamiający, bo wypiek wygląda jak z katalogu cukierniczego, a smakuje wprost obłędnie.
Przepis na odwracane ciasto Ananasek
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 białka jaj
- 80 g kwaśnej śmietany
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1/4 szklanki soku ananasowego (wykorzystaj ten z puszki)
Do obłożenia:
- 50 g roztopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 10-15 plasterków ananasa z puszki
- opcjonalnie: 10-15 wiśni ze słoika
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj sobie okrągłą tortownicę, najlepiej o średnicy 24 cm. Musi koniecznie mieć co najmniej 4,5-5 cm głębokości.
- Najpierw przygotuj ananasy w cukrze. 50 g roztopionego masła wlej na dno tortownicy. Masło posyp równomiernie brązowym cukrem.
- Ananasy z puszki odsącz na papierowym ręczniku. Poukładaj je na słodkim maśle. Do środka ananasów możesz powkładać wiśnie ze słoika, ale jeśli ich nie masz, śmiało pomiń ten dodatek.
- Formę wstaw do lodówki, aby chłodziła się podczas przygotowania ciasta.
- W misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Najlepiej je przesiać.
- Do drugiej miski włóż miękkie masło i wsyp cukier. Zmiksuj na wysokich obrotach.
- Gdy masa będzie puszysta, dodaj białka. Zmiksuj, dodaj śmietanę i aromat waniliowy. Znowu zmiksuj.
- Teraz wmieszaj delikatnie suche składniki do mokrych. Zmiksuj na małych obrotach.
- Powolutku dodawaj mleko i sok ananasowy, miksując cały czas na niskiej mocy miksera. Nie mieszaj zbyt długo, a tylko do momentu aż wszystko się połączy.
- Z lodówki wyjmij tortownicę z owocami. Wylej na wierzch ciasto.
- Piecz przez 45-50 minut - kontroluj czas pieczenia, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez około 20 minut. Potem, gdy lekko już wystygnie, wyłóż je do góry nogami na paterę. Część słodkiej polewy pewnie spłynie po bokach ciasta.
Dodatkowe porady
Pamiętaj o dokładnym osuszeniu ananasów na ręczniku. Jeśli będą zbyt wilgotne, ciasto może się nie udać - nieestetycznie się porozpływa. Najlepiej nie chłodzić ciasta Ananasek w lodówce przed podaniem. Powinno przestygnąć w temperaturze pokojowej - krojenie go na ciepło to też kiepski pomysł, bo kawałki placka nieestetycznie pooblepiają się słodkim sokiem.
















