Jeżeli masz ochotę na domowe ciasto z sezonowymi owocami, ale brakuje ci czasu i energii, żeby bawić się w pieczenie klasycznej szarlotki, skorzystaj z kanadyjskiego przepisu. Ten deser jest turboszybki, bo przygotowanie ciasta zajmuje około kwadransa, a pieczenie tylko 45 minut, więc łącznie w godzinę będziesz mieć na stole gotowe, pachnące i niezwykle smaczne ciasto dla całej rodziny. Jesienną porą to hit wśród deserów. Kiedy tylko moi domownicy słyszą, że zabieram się za jego szykowanie, zaczyna się głośne rezerwowanie kawałków. Serio. Nie ma dla mnie milszego komplementu, kiedy jeszcze przed podaniem ciasta wiem, że zniknie do ostatniego okruszka i sprawi moim bliskim dużo przyjemności. 

Czym się wyróżnia kanadyjskie ciasto z jabłkami?

To prawdziwa gratka dla miłośników bardzo słodkich deserów. W kanadyjskim cieście najlepiej sprawdzają się jabłka odmiany golden delicious - dużo słodszej niż szara reneta, której zwykle używa się u nas do przygotowania szarlotki. Masa słodzona jest brązowym cukrem, który daje wypiekowi wspaniały karmelowy aromat. Posypanie wierzchu deseru drobinkami cukru, który się skarmelizuje, zapewnia mu dodatkową słodką skorupkę z wierzchu.

Ciekawe w tym przepisie jest to, że przygotowuje się masę o konsystencji kruszonki, ale nie robi się jej z kruchego ciasta - do masy wchodzą 2 rodzaje mąki, całe jajka ubijane z odrobiną mleka, cukier, sól, masło oraz opcjonalnie cynamon. Nie ma też konieczności schładzania ani wałkowania masy, jak przy tradycyjnym kruchym cieście, całość jest więc ekspresowa i bardzo łatwa do zrobienia. 

Przepis na kanadyjskie ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 4 jabłka golden delicious
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 8 dag masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej do tortownicy i 2 łyżki cukru pudru do posypania deseru. 

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych.
  2. Następnie owoce pokrój w grubą kostkę.
  3. Do dużej miski przesiej oba rodzaje mąki. 
  4. Dodaj proszek do pieczenia i sól, następnie zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj masę palcami, aż zyska konsystencję kruszonki. 
  5. Jajka ubij mikserem z mlekiem na jednolitą, puszystą masę. 
  6. Do masy kruszonkowej dodaj pokrojone jabłka, cukier (jedną łyżkę odłóż -  będzie potrzebna do posypania wierzchu deseru przed pieczeniem), cynamon, jeśli go używasz oraz wlej jajka ubite z mlekiem.
  7. Wymieszaj całość i przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
  8. Posyp wierzch ciasta odłożonym cukrem, żeby ładnie się skarmelizował w piekarniku. 
  9. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C na złoty kolor.

Gotowe kanadyjskie ciasto z jabłkami ostudź i delikatnie oprósz cukrem pudrem. Możesz też przygotować domowy lukier cytrynowy i polać nim deser (ale uprzedzam - ciasto samo w sobie jest już słodkie). Jeśli podoba ci się ten wypiek rodem z Kanady, skorzystaj też z innych pomysłów na owocowe desery, np. francuskie słoneczka jabłkowe lub maślane ciasto z jabłkami po włosku. Dokładne przepisy znajdziesz na naszym kanale redakcyjnym. Warto się do niego zapisać, żeby codzienne dostawać starannie wybrane przez naszą wydawczynię Martę sezonowe receptury i porady. 

Źródło przepisu: www.addiopomidory.pl