Gdy nie mam ochoty na długie pieczenie w kuchni, robię szybkie ciasto Malinowa Panienka. Mimo że potrzebuje ono schłodzenia w lodówce, to samej pracy jest przy nim naprawdę niewiele. Zamiast klasycznego biszkoptu wykorzystuję krakersy i herbatniki, a dwie masy robię błyskawicznie, dzięki sprytnemu trikowi.
Szybkie ciasto bez pieczenia Malinowa Panienka
Ten deser składa się z dwóch kremów, ale przygotowanie obu jest banalne.
- Pierwszy to krem budyniowy. Robię go w bardzo prosty sposób, gotując budyń z proszku. Jednak nie ucieram go potem z masłem, a dodaję je wcześniej do mleka i gotuję razem z pozostałymi składnikami. Ten prosty trik niesamowicie przyspiesza całość, ponieważ nie muszę czekać, aż budyń ostygnie, by go utrzeć. Gorący krem wykładam od razu na herbatniki.
- Druga masa to bita śmietana. Aby szybko ją ubić, wystarczy pamiętać o wcześniejszym schłodzeniu kremówki. Najlepiej jeśli spędzi minimum całą noc w lodówce, wtedy ubije się perfekcyjnie bez żadnych dodatków. Jeśli jednak zapomniałaś schłodzić ją w lodówce, włóż ją na godzinę do zamrażarki lub zamrażalnika.
Smak kremowych mas przełamuję słodkim kajmakiem oraz kwaśnymi malinami, którymi dekoruję jego wierzch. Maliny warto wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem. Wtedy na pewno nie puszczą soku i będą się estetycznie prezentować.
Przepis na ciasto Malinowa Panienka
Składniki na krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 2 budynie w proszku o smaku waniliowym
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 g śmietany 36%, dobrze schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g herbatników
- 100 g krakersów
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g czekolady mlecznej
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko (odlej pół szklanki), dodaj cukier i masło. Całość zagotuj.
- W pozostałym mleku rozrób proszek budyniowy. Wlej go do gotującego się mleka. Mieszaj, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż krem budyniowy. Wyrównaj wierzch i ułóż na nim krakersy. Na krakersach rozsmaruj masę kajmakową. Deser wstaw do lodówki na czas ubijania śmietany.
- Kremówkę przelej do miski i ubijaj na najwyższych obrotach, aż zgęstnieje. Dodaj do niej cukier puder i dalej ubijaj.
- Gotową bitą śmietanę wyłóż na masę kajmakową. Na kajmak zetrzyj czekoladę. Cały deser udekoruj malinami.
- Ciasto przed podaniem schłodź w lodówce przez 2-3 godziny (dzięki temu łatwiej będzie się kroiło i nie rozpadnie się podczas podawania).
















