To ciasto wygląda tak pięknie, że od razu zachęca każdego do pałaszowania. Oczywiście największym powodzeniem cieszy się ono u najmłodszych smakoszy, ale i ci starsi nie mogą się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Wszystko to nie tylko ze względu na efektowny wygląd, ale i genialny smak. Zobacz, jak łatwo i szybko się je robi. 

Jak zrobić ciasto jajko sadzone?

W sieci można znaleźć różne przepisy na ciasto jajko sadzone. Niektóre z nich przygotowuje się na biszkopcie, a inne na kruchym spodzie, ale ten przepis jest zdecydowanie najprostszy ze wszystkich, bo powstaje całkowicie bez pieczenia. Tutaj jako spód wykorzystuje się gotowe ciasteczka i mogą to być zarówno biszkopciki jak i herbatniki. Wystarczy tylko szczelnie wyłożyć nimi blaszkę, a potem ukręcić szybką i prostą masę na bazie mascarpone, sera z wiaderka i odrobiny żelatyny.

Na takim kremie zostaje już tylko ułożyć połówki brzoskwiń z puszki, a potem zalać całość przezroczystą galaretką, dzięki czemu stworzy się efekt sadzonego jajka. Całą resztę zrobi już lodówka, więc trzeba tylko cierpliwie poczekać, aż ciasto stężeje, aby można było je pokroić na zgrabne kawałeczki.

Ciasto jajko sadzone - przepis

Składniki:

  • około 180 g biszkoptów
  • 700 g sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5-6 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • 9 połówek brzoskwiń z puszki
  • syrop z brzoskwiń puszki + 1 łyżka żelatyny

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na chwilę.
  2. Serek mascarpone ubij ze śmietanką kremówką, cukrem pudrem i wanilią. Gdy całość będzie już jednolita i aksamitna, dodaj ser z wiaderka i wymieszaj całość. Na koniec dodaj przestudzoną żelatynę i po raz ostatni połącz całość. 
  3. Dno tortownicy o wymiarach 24x24x8 wyłóż biszkoptami. Na ciasteczkach rozsmaruj delikatnie masę serową, a na górze ułóż połówki brzoskwiń. 
  4. Pozostałą łyżkę żelatyny rozpuść w odrobinie wody, a następnie dodaj ją syropu po brzoskwiniach i wymieszaj całość. Taką przezroczystą masę wylej na wierzch ciasta i odstaw całość do lodówki, aby galaretka na wierzchu stężała. 

Źródło: Youtube.com/@Nathallae