To ciasto bez pieczenia to mój popisowy deser. Wygląda pięknie i pysznie smakuje, a przygotowanie jest banalnie proste. Szykowałam je dla gości już tyle razy, że mogłabym je chyba robić z zamkniętymi oczami. Kremowa masa to najważniejszy element, ale herbatniki i czekoladowa polewa też stanowią ważne tło. Ostatnio zrobiłam to ciasto do niedzielnej kawy, a zniknęło tak szybko, że sama nie mogłam wziąć dokładki. Waham się teraz, czy następnym razem naszykować jednak dwie blaszki...

Przepis na ciasto kremowa liryka

Składniki:

  • 250 g herbatników

Na krem:

  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 500 g zimnego serka mascarpone
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Na polewę czekoladową:

  • 40 g czekolady gorzkiej albo deserowej
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj domowy budyń do kremowej masy. W większym garnuszku zagotuj mleko. Doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z palnika.
  2. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do puszystości. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, dalej miksuj aż powstanie gładka pasta.
  3. Do pasty dodaj 100 ml wrzącego mleka, zmiksuj aż się połączy.
  4. Zahartowaną w ten sposób pastę połącz z resztą gorącego mleka. Dobrze zmiksuj, aż wszystko idealnie się połączy.
  5. Postaw na palnik o średniej mocy, zagotuj, często mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuj jeszcze minutę.
  6. Gotowy budyń zdejmij z palnika. Przykryj folią spożywczą, ale w taki sposób aby dotykała powierzchni masy - dzięki temu nie powstanie kożuch.
  7. Odstaw masę budyniową do wystudzenia. Schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  8. Gdy budyń będzie dobrze schłodzony, do miski włóż zimne mascarpone, ubij. Potem dodawaj partiami zimny budyń, cały czas miksując masę.
  9. Przygotuj polewę czekoladową. Śmietanę kremówkę podgrzej w małym rondelku. Zdejmij z ognia i wmieszaj kawałki czekolady. Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Poczekaj chwilę, aż masa lekko zgęstnieje.
  10. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą partię herbatników.
  11. Na herbatniki wyłóż 1/3 kremu. Potem wyłóż drugą warstwę herbatników i przykryj 1/3 połową kremu. Na koniec wyłóż trzecią partię herbatników i ostatnią partię kremu.
  12. Ostatnia tura to znowu herbatniki. Gdy je wyłożysz, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę. Wierzch deseru polej gęstą polewą czekoladową.

Ważne porady

Przygotowywanie ciasta można rozłożyć sobie na 2 dni. Krem budyniowy warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce (ale nie łącząc go jeszcze z mascarpone). Ciasto kremowa liryka jest najlepsze zaraz po przełożeniu - warto więc nie przekładać blatów z wyprzedzeniem, tylko zrobić to przed zaserwowaniem. Jeśli nie masz czasu szykować domowego budyniu, możesz wykorzystać 2 opakowania proszku budyniowego (w proporcji na 600 ml mleka).