To ciasto bez pieczenia to mój popisowy deser. Wygląda pięknie i pysznie smakuje, a przygotowanie jest banalnie proste. Szykowałam je dla gości już tyle razy, że mogłabym je chyba robić z zamkniętymi oczami. Kremowa masa to najważniejszy element, ale herbatniki i czekoladowa polewa też stanowią ważne tło. Ostatnio zrobiłam to ciasto do niedzielnej kawy, a zniknęło tak szybko, że sama nie mogłam wziąć dokładki. Waham się teraz, czy następnym razem naszykować jednak dwie blaszki...
Przepis na ciasto kremowa liryka
Składniki:
- 250 g herbatników
Na krem:
- 600 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 500 g zimnego serka mascarpone
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Na polewę czekoladową:
- 40 g czekolady gorzkiej albo deserowej
- 60 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 30%
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj domowy budyń do kremowej masy. W większym garnuszku zagotuj mleko. Doprowadź do wrzenia i natychmiast zdejmij z palnika.
- Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj do puszystości. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, dalej miksuj aż powstanie gładka pasta.
- Do pasty dodaj 100 ml wrzącego mleka, zmiksuj aż się połączy.
- Zahartowaną w ten sposób pastę połącz z resztą gorącego mleka. Dobrze zmiksuj, aż wszystko idealnie się połączy.
- Postaw na palnik o średniej mocy, zagotuj, często mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuj jeszcze minutę.
- Gotowy budyń zdejmij z palnika. Przykryj folią spożywczą, ale w taki sposób aby dotykała powierzchni masy - dzięki temu nie powstanie kożuch.
- Odstaw masę budyniową do wystudzenia. Schłodź w lodówce, najlepiej przez całą noc.
- Gdy budyń będzie dobrze schłodzony, do miski włóż zimne mascarpone, ubij. Potem dodawaj partiami zimny budyń, cały czas miksując masę.
- Przygotuj polewę czekoladową. Śmietanę kremówkę podgrzej w małym rondelku. Zdejmij z ognia i wmieszaj kawałki czekolady. Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Poczekaj chwilę, aż masa lekko zgęstnieje.
- Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą partię herbatników.
- Na herbatniki wyłóż 1/3 kremu. Potem wyłóż drugą warstwę herbatników i przykryj 1/3 połową kremu. Na koniec wyłóż trzecią partię herbatników i ostatnią partię kremu.
- Ostatnia tura to znowu herbatniki. Gdy je wyłożysz, schłodź ciasto w lodówce przez godzinę. Wierzch deseru polej gęstą polewą czekoladową.
Ważne porady
Przygotowywanie ciasta można rozłożyć sobie na 2 dni. Krem budyniowy warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce (ale nie łącząc go jeszcze z mascarpone). Ciasto kremowa liryka jest najlepsze zaraz po przełożeniu - warto więc nie przekładać blatów z wyprzedzeniem, tylko zrobić to przed zaserwowaniem. Jeśli nie masz czasu szykować domowego budyniu, możesz wykorzystać 2 opakowania proszku budyniowego (w proporcji na 600 ml mleka).















