Mój wujek wyjechał do Stanów wiele lat temu, tam znalazł sobie żonę - uroczą Margaret, którą pokochała cała rodzina w Polsce. Rzadko przyjeżdżają, bo życie ułożyli sobie za oceanem, ale ich przyjazd raz na kilka lat staje się zawsze wielkim wydarzeniem. Gdy nie było jeszcze internetu, ciocia jako perełki przywoziła amerykańskie przepisy. Wtedy to naprawdę było coś z efektem "wow" - zagraniczne pomysły stawały się prawdziwymi skarbami. To ciasto w oryginale nazywa się Chocolate Boston Cream Pie. My jednak w rodzinie nazywamy je kremową symfonią. Delikatny krem i pyszne blaty, zwieńczone polewą czekoladową - już sam opis prowadzi do deserowego raju. W tym roku zrobię to ciasto na Wszystkich Świętych, a wszyscy będą zachwyceni.

Przepis na ciasto kremowa symfonia

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Na krem:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Na polewę:

  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
  2. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmaruj lekko masłem albo wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Rozpocznij od przygotowania blatów. W dużej misce ubij cukier i jajka na jasną, puszystą masę. Potrwa to około 3 minuty (przy średnich obrotach).
  4. Powolutku wmieszaj olej. Partiami dodawaj mąkę, cały czas powoli miksując.
  5. Dodaj sól i proszek do pieczenia, miksuj tylko do połączenia składników.
  6. Ustaw rondelek na palniku, zagotuj masło i mleko na średnim ogniu. Dodaj wanilię. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masło całkiem się rozpuści. 
  7. Powolutku dodawaj gorącą mieszankę do ciasta, mieszając aż wszystko dobrze się połączy. Nie zdziw się, bo gotowe ciasto będzie rzadkie.
  8. Podziel ciasto na 2 tortownice. Piecz blaty przez 30-35 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjmij upieczone blaty z piekarnika, przez 10 minut studź je w formach, a potem wyjmij na kratkę do zupełnego ostygnięcia.
  10. Przygotuj krem. W rondlu wymieszaj 2 szklanki mleka i cukier. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Mieszaj co jakiś, czas żeby nic się nie przypaliło.
  11. W osobnym naczyniu ubij żółtka, jajko, skrobię kukurydzianą z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Możesz to zrobić trzepaczką.
  12. Ubij trzepaczką około 1/2 gorącej mieszanki mleka z żółtkami i mąką kukurydzianą, aby je zahartować. Dzięki temu nie zetną się po dodaniu ich do gorącego mleka.
  13. Wlej mieszankę jajeczną z powrotem do pozostałego gotującego się mleka w rondlu, koniecznie przecedzając ją przez sitko, żeby nie wpadły resztki jajka.
  14. Na średnim ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotuj przez 2 minuty aż wszystko mocno zgęstnieje, cały czas używając trzepaczki.
  15. Zdejmij z ognia i wmieszaj wanilię.
  16. Przełóż wszystko do miski i przykryj folią spożywczą posmarowaną masłem (upewnij się, że dotyka górnej części kremu, aby nie powstał kożuch). Schłodź w lodówce.
  17. Gdy blaty ciasta i krem zupełnie wystygną, rozprowadź krem równomiernie na jednym blacie. Potem przykryj drugim.
  18. Na sam koniec naszykuj polewę. W rondelku rozpuść kremówkę i połamaną na kawałki czekoladę, aż w masie nie będzie grudek. Dobrze wymieszaj i odstaw polewę na 10 minut, aby zgęstniała. Polej nią ciasto.

Dodatkowa porada

Jeśli nie masz 2 identycznych tortownic, możesz upiec jeden blat ciasta i po wystygnięciu bardzo ostrożnie przekroić go na 2 cieńsze blaty. Ja jednak nie polecam tej opcji - naprawdę trudno jest to zrobić idealnie. Za sprawą dużej ilości proszku do pieczenia, masa może też nieco wyrosnąć poza foremkę, jeśli będzie jej za dużo.