Sernik z sera z wiaderka często uważany jest za opcję awaryjną lub dla tych, co nie lubią się „paprać” w kuchni. Oczywiście w takim rozwiązaniu nie ma nic złego, w końcu dlaczego nie korzystać z ułatwienia, jakim jest gładki ser gotowy do użycia. Zwłaszcza, że efekt wcale nie jest gorszy od sernika tradycyjnego.
Ten przepis warto zachować. W wersji podstawowej wymaga naprawdę minimum wysiłku i pozwala w niecałą godzinę wyjąć gotowe ciasto z piekarnika. Na modyfikacje, które podbiją smak, aromat i wygląd wypieku trzeba ciut więcej czasu i pracy. Za to wtedy przygotujesz sernikowy majstersztyk.
Zalety tego przepisu na sernik z wiaderka
Przede wszystkim skrócony czas przygotowania — czynności ograniczone są do minimum, m.in. dzięki użyciu sera z wiaderka, który jest już zmielony i gotowy do wykorzystania.
Nie trzeba osobno ubijać białek czy stosować skomplikowanych technik. To sprawia, że wypiek nadaje się także dla początkujących lub w sytuacjach, kiedy liczy się czas.
Dodatkowo, sernik bez spodu oznacza mniejszą liczbę naczyń do mycia i mniej pracy.
Wreszcie – ekonomia i dostępność. Ser z wiaderka to produkt, który bez problemu kupisz w większości sklepów, często w atrakcyjnej cenie. Reszta składników na podstawową wersję wypieku to już naprawdę są grosze.
Najlepszy przepis na sernik z wiaderka
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- proszek budyniowy waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury około 180 stopni (grzanie góra-dół).
- W międzyczasie w misce ubij jajka z cukrem aż do uzyskania lekkiej, kremowej konsystencji. Dodaj ekstrakt lub cukier waniliowy, wlej roztopione i lekko przestudzone masło.
- Do masy dodaj ser z wiaderka i budyń waniliowy, dokładnie zmiksuj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub lekko natłuść.
- Przelej masę serową do formy i wygładź powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut, aż wierzch się zetnie i zrumieni, a środek będzie delikatnie sprężysty.
- Po zakończeniu pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól sernikowi powoli ostygnąć wewnątrz.
- Jeśli szykujesz sernik na kolejny dzień, po całkowitym wystudzeniu wstaw do lodówki. Dzięki temu sernik będzie bardziej zwarty i stabilny.
Modyfikacje sernika z wiaderka
Podstawowy przepis jest prosty, ale daje wiele możliwości modyfikacji. Jeżeli preferujesz dekorację i dodatkowy smak, możesz dodać na wierzch owoce – np. maliny, borówki czy wiśnie w syropie – czyli coś, co wprowadzi świeży, kwaskowy smak, który świetnie pasuje jako uzupełnienie sernika.
Zamiast budyniu waniliowego, możesz użyć śmietankowego lub waniliowego z dodatkiem skórki z cytryny lub pomarańczy.
Możesz także zdecydować się na spód, a kto ci zabroni? Podstawa z biszkopcików lub kruszonki nada sernikowi bardziej cukiernianego charakteru.
Wierzch sernika można posypać pudrem, polukrować lub zrobić polewę czekoladową. Gdy do każdej porcji z czekoladowym wierzchem dodasz porcyjkę bitej śmietany, deser będzie wyglądał szalenie apetycznie.
Ja czasami dodaję do masy serowej dobrze odsączone i pokrojone w drobne kawałki brzoskwinie z zalewy lub namoczone wcześniej rodzynki. Ale wiadomo – gdy gośćmi mają być także dzieci, „czysty” sernik będzie bezpieczniejszy, choć dorośli z pewnością docenią owocową „wkładkę”.

















