Każde dziecko, niezależnie od wieku, kocha mamę na życie. Mamy przez cały rok świetnie karmią całą rodzinę (również te pracujące na etat poza domem), nie tylko zdrowo, ale też pysznie. Serwują śniadania, obiady i kolacje, pamiętają też o słodkich deserach. Dlatego, chociaż ten jeden raz w roku, zadbaj o to, żeby mama miała czas dla siebie. Uhonoruj jej wysiłek i zrób specjalnie dla niej ciasto lodowiec. Wygląda bardzo efektownie, a nie trzeba nawet włączać piekarnika. To był bardzo popularny deser PRL-u. Dzisiaj też może stać się hitem rodzinnych spotkań.

Zrób krem śmietanowy z białą czekoladą

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego (2 małe opakowania)
  • 25 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  1. 250 mleka wlej do wysokiego naczynia, dosyp proszek budyniowy z dwóch opakowań i cukier (jeśli masz słodki budyń, to możesz go pominąć). Wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  2. Do garnka wlej resztę mleka i zagotuj, potem wlej do niego mieszankę budyniową. Rób to powoli, cały czas mieszając. Nie przerywaj, po chwili powinien zgęstnieć.
  3. Do gotowego budyniu dodaj kostki białej czekolady. Mieszaj, aż się roztopią.
  4. Krem przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni budyniu. W ten prosty sposób zapobiegniesz powstaniu kożucha. Odstaw na bok do wystudzenia.
  5. Jak tylko budyń dobrze wystygnie, dołóż do niego masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładką masę.

Przygotuj czekoladowy krem budyniowy i galaretkę

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 25 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie: 

Zrób go dokładnie tak samo, jak krem z białej czekolady, tylko zamiast niej, dodaj gorzką czekoladę.

Składniki na galaretkę:

  • 140 g galaretki truskawkowej (2 opakowania)

    500 g owoców sezonowych: wiśni, truskawek, jeżyn, malin, borówek lub porzeczek

  • 800 ml wrzątku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Przygotuj wrzątek. Do gorącej wody wsyp galaretki i mieszaj do rozpuszczenia wszystkich drobinek żelatyny. Odstaw ją do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  2. W tym czasie przygotuj też owoce. Wybierz 1 przewodni smak lub połącz kilka.

Dodatkowo:

  • 180 g biszkoptów

I najłatwiejsze, czyli składanie lodowca

Na dnie blaszki wyłożonej papierem rozłóż biszkopty. W razie potrzeby możesz je przycinać, ważne, żeby dno było wylepione nimi dość dokładnie. Na spód przenieś krem śmietankowy z białą czekoladą. Przykryj go drugą warstwą biszkoptów, posmaruj je ciemnym kremem czekoladowym. Na nim rozmieść wcześniej umyte i osuszone owoce. Zalej je tężejącą galaretką. Ciasto lodowiec włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny lub do czasu, gdy galaretka uzyska odpowiednią konsystencję, a najlepiej na całą noc.