Ciasto Mały Książę to piękne i przepyszne ciasto czekoladowe, przełożone kremem i warstwą galaretki z owocami. Pomimo tego, że są to 3 warstwy, wykonanie wcale nie jest trudne. Wystarczy postępować według wskazówek, a wszystko wyjdzie, jak należy. Podaj je na Wielkanoc lub zaplanuj na komunię, wszyscy będą zachwyceni.
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
Składniki:
- 130 g cukru
- 50 ml wody o temperaturze pokojowej
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 duże jajka ogrzane do temperatury pokojowej
- 150 g mąki tortowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukier przesyp do małego garnka, wlej do niego wodę i olej, wsyp też kakao. Pogrzej całość na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu. Potem odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wbij jajka. Ubij je na puszystą masę, zazwyczaj trwa to 5-8 minut. Dolewaj do nich powoli wystudzoną zawartość garnuszka. Miksuj do połączenia składników. Następnie zacznij przesiewać bezpośrednio do miski wszystkie suche składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cynamon), dosyp też sól. Mieszaj ręcznie lub na małych obrotach.
- Foremkę o wymiarach mniej więcej 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 25-30 minut.
Przygotuj krem straciatella
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 duże łyżki kremu czekoladowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Czekoladę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Żelatynę zalej wodą i odstaw na co najmniej 15 minut, żeby napęczniała. Gotową podgrzej krótko w rondelku, do rozpuszczenia pływających w niej drobinek. Odstaw do przestudzenia.
- Zimną śmietankę przelej do miski i ubij na sztywno. Potem przesiej do niej cukier i dodaj też krem czekoladowy. Jak składniki się połączą, przełóż porcjami żelatynę i wymieszaj. Na koniec dosyp jeszcze startą czekoladę.
- Krem straciatella nałóż na ciasto czekoladowe i wyrównaj jego powierzchnię.
Wykończ ciasto Mały Książę wiśniami
Składniki:
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 ml gorącej wody
- 300 g wiśni świeżych, równie dobrze sprawdzą się też mrożone
Przygotowanie krok po kroku:
- Do gorącej wody wsyp galaretki i wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do przestudzenia. W tym czasie wydryluj wiśnie, a mrożone wyjmij do ogrzania.
- Owoce rozłóż na kremie straciatella, a na nich rozprowadź tężejącą galaretkę. Ciasto Mały Książę wstaw do lodówki na całą noc.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @ilovebakepl
















