Ciasto popapraniec może początkowo brzmieć dziwnie, ale pod tą nietypową nazwą kryje się prawdziwy przysmak. W jednej blaszce znajduje się kilka ulubionych smaków, a wśród nich nutka makowca, akcent kokosanki oraz aksamitna masa budyniowa. Zobacz prosty przepis na ten przysmak i koniecznie wypróbuj go do kawy lub herbaty.
Jak zrobić ciasto popapraniec?
Ciasto popapraniec mimo zabawnej nazwy jest bardzo poukładane, gdyż już same blaty łączą w sobie aż 3 różne smaki, a do tego dochodzi jeszcze krem i galaretka. Może to brzmieć skomplikowanie, jednak wcale nie ma tu aż tak wiele pracy, bo masę robi się jedną, a potem rozlewa ją do 3 miseczek i każdą porcję miesza z innym dodatkiem - makiem, wiórkami kokosowymi i kakao.
W ten prosty sposób otrzymujemy 3 różne smaki i kolory ciasta, które potem wylewa się naprzemiennie do blachy i miesza drewnianym patyczkiem, tworząc marmurkowy wzór. Potem zostaje już tylko pieczenie, a w jego czasie można przyszykować prosty krem budyniowy i wymieszać galaretkę.
Na koniec zostaje już tylko podzielenie upieczonego ciasta na dwa równe blaty i przełożenie ich kremem oraz cienką warstwą ulubionego dżemu. Na to wszystko idzie tężejąca galaretka oraz ulubione owoce i gotowe. Zobacz dokładny przepis na ciasto popapraniec poniżej i zaskocz nim swoich gości.
Ciasto popapraniec - przepis krok po kroku
Składniki:
- 7 jajek,
- 175 g mąki pszennej,
- 125 g wiórek kokosowych,
- 125 g maku,
- 240 g cukru,
- 50 ml oleju,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 0,5 l mleka,
- 20 g kakao,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 160 g budyniu w proszku,
- 250 g masła,
- 200 g dżemu,
- 90 g galaretki w proszku,
- 200 g borówek lub innych ulubionych owoców.
Przygotowanie:
- Wybij jajka do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a potem stopniowo dodawaj po trochę cukru oraz po jednym żółtku. Następnie wsypuj po łyżce przesianej mąki (160 g) z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz całość. Na sam koniec wlej olej i po raz ostatni wymieszaj całość na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 3 równe części i do jednej wsyp maki, do drugiej kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj każdą porcję masy.
- Trzy rodzaje ciasta wylewaj naprzemiennie na blachę, a na końcu przemieszaj je lekko patyczkiem do szaszłyków, aby uzyskać marmurkowy wzór. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia, a potem ostrożnie przekrój je na dwa równe blaty.
- Teraz przygotuj masę budyniową, czyli podgrzej 375 ml mleka w rondelku, a pozostałe 125 ml wymieszaj z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki pszennej i 40 g cukru. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlej mączną mieszankę i energicznie mieszaj całość, aż powstanie gładki krem bez grudek. Odstaw go do całkowitego wystudzenia.
- W oddzielnej misce rozpuść galaretkę we wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw ją do wystudzenia. W międzyczasie w drugim naczyniu utrzyj masło, aż stanie się puszyste i jasne, a potem dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu.
- Jeden blat ciasta połóż na dno blachy i posmaruj go połową kremu budyniowego. Następnie rozsmaruj na tym dżem, a potem połóż drugą część ciasta i wyłóż na nią resztę budyniowej masy. Całość zalej tężejącą galaretką i posyp ulubionymi owocami.
- Ciasto popapraniec można opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu.

















