Jeśli szukasz pomysłu na ciasto, które zrobi wielkie wrażenie na gościach, to sernik szachownica będzie strzałem w dziesiątkę. To efektowny przepis od Ewy Wachowicz, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale i genialną konsystencją oraz wybitnym smakiem. Zobacz, jak przygotować taki deser krok po kroku. Spokojnie, tylko wydaje się trudne do zrobienia, ale gdy poznasz przepis, od razu weźmiesz się do pracy.
Jak zrobić sernik, aby zachwycał wyglądem i smakiem?
Zamiast piec kolejny sernik krakowski czy baskijski, warto postarać się nieco bardziej i przyszykować efektowną szachownicę. Aby stworzyć taki wzorek, nie trzeba skomplikowanych technik, bo wystarczy tylko upiec proste ciasto czekoladowe, a potem pokroić je wzdłuż na równe paski. Następnie takie paseczki wykłada się w czystej blaszce, zalewa masą sernikową, a potem znów przekłada kolejnymi kawałkami ciasta i przykrywa serem. Tak powstaje uroczy wzór, który po upieczeniu pięknie prezentuje się na stole. Zobacz poniżej dokładny przepis Ewy Wachowicz i podaj sernik szachownica na Wielkanoc.
Sernik szachownica - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
na masę serową:
- 1,5 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
na polewę:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj ciasto czekoladowe. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę, a w drugiej utrzyj masło z cukrem, a potem dodawaj do tego żółtka, przesianą mąkę z sodą i kakao oraz dżem. Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec wlej mleko i dodaj pianę z białek, po czym delikatnie połącz całość.
- Blachę o wymiarach 24x38 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelaną tam czekoladową masę piecz całość w 180 stopniach przez około 30 minut, a upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj masę serową. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę, a w drugiej utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem dodawaj żółtka i ser mielony. Na koniec dodaj budyń, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną i połącz wszystko z ubitą pianą.
- Wystudzone ciasto czekoladowe pokrój wzdłuż, tworząc 9 długich pasków. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą i ułóż na jej dnie 4 paski ciemnego ciasta, zachowując równe odstępy.
- Zalej całość częścią masy serowej tak, aby wypełnić luki między kawałkami ciasta. Następnie na masie serowej ułóż kolejnych 5 pasków ciemnego ciasta, tworząc kształt szachownicy i znów przykryj wszystko resztą masy serowej.
- Tak przygotowany sernik szachownica piecz w 190/200 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- W tym czasie przygotuj polewę, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i masła. Taką mieszanką pokryj wierzch sernika i zostaw deser do zastygnięcia.
- Aby ciasto szachownica ładnie wyglądało na talerzykach, warto kroić je na skos.
Źródło: ewawachowicz.pl
















