W sieci można znaleźć wiele zagranicznych przepisów na bundt cake, czyli ciasto z dziurą. Urocza nazwa może zachęcać do sprawdzenia tych receptur, ale już po krótkiej lekturze okazuje się, że właściwie niczym nie różni się ona od naszej klasycznej babki wielkanocnej. My jednak trafiliśmy ostatnio na bundt cake z dodatkiem kandyzowanego imbiru i skradł on nasze serca. Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak babka cytrynowa, ale już po pierwszym kęsie czuć różnicę. Spróbuj, a zobaczysz, że cała rodzina będzie zachwycona takim deserem na święta. 

Co dodać do babki cytrynowej, żeby była jeszcze smaczniejsza?

Klasyczna babka cytrynowa nie jest trudna w przygotowaniu, ale trzeba dopilnować odpowiednich proporcji każdego ze składników oraz właściwej kolejności ich dodawania. Oczywiście bazą są jajka, masło, mąka i cukier, ale cały smak i aromat nadaje tu sok oraz skórka cytrynowa. Nie każdy jednak wie, że warto dorzucić do środka ciasta drobno pokrojony kandyzowany imbir, który sprawi, że babka nabierze jeszcze więcej charakteru.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na stronie kinoikuchnia.pl, a całą inspiracją było tu kultowe ciasto z dziurą z filmu "Moje Wielkie Greckie Wesele". Poniżej znajdziesz dokładną listę składników z gramaturami oraz proces przygotowania krok po kroku. 

Bundt cake - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny,
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru,
  • 6 dużych jaj,
  • 225 g miękkiego masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 1 szklanka śmietany,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. 
  2. Przesiej mąkę z sodą i solą do dużej miski. Dodaj też startą skórkę z cytryny oraz pokrojony kandyzowany imbir i wymieszaj całość.
  3. W drugim naczyniu połącz mokre składniki, czyli utrzyj masło z cukrem, a potem wbijaj do tego po jednym jajku i wlej sok z cytryny. 
  4. Do mokrych składników stopniowo dodawaj te suche, ciągle miksując. W międzyczasie dodawaj też śmietanę i połącz wszystko na jednolite ciasto, ale nie miksuj zbyt długo. 
  5. Gotową masę przelej do wysmarowanej masłem foremki na babkę i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. Bundt cake z imbirem piecz przez około 60 minut, a potem wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na 30 minut. 
  7. Dopiero gdy ciasto całkowicie wystygnie, posyp je po wierzchu cukrem pudrem. 

Źródło: kinoikuchnia.pl