Ciasto z grilla może początkowo brzmieć jak żart, ale rzeczywiście można zrobić taki mięciutki wypiek na ruszcie. Pokazała to Kinga Paruzel na kanale YouTube Kuchni Lidla, gdzie wraz z Karolem Okrasą szykowali grillowe propozycje. Jednym z nich było właśnie czekoladowe brownie na powidłach śliwkowych, które robi się w 5 minut i bez miksera. Zobacz, jak przygotować ten wyjątkowy deser krok po kroku i koniecznie zaserwuj taki przysmak na najbliższym grillu.
Ciasto z grilla - genialny pomysł na lato
Aby przygotować brownie z powidłami śliwkowymi wcale nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Przepis jest bowiem banalnie prosty i wystarczy w jednej misce wymieszać mokre składniki, a w drugiej suche i na koniec połączyć całość zwykłą łyżką. Co ciekawe, wśród mokrych składników nie ma nawet jajka, bo zamiast tego wystarczą właśnie wspominane powidła.
Potem gotową masę przelewa się do blachy, wsypuje borówki i kawałki czekolady, a na koniec wrzuca ciasto bezpośrednio na ruszt, a cała reszta robi się już sama pod zamkniętą klapą grilla. To właśnie ona jest tu najważniejsza, bo sama Kinga Paruzel podkreśla, że takie ciasto wyjdzie tylko w zamykanym grillu, gdyż musi mieć dużo ciepła. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować je klasycznie, w piekarniku, ale wersja grillowana z pewnością zrobi furorę na każdym przyjęciu pod chmurką.
Brownie z grilla - przepis Kingi Paruzel
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i ¼ szklanki powideł śliwkowych
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 mleka sojowego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ szklanki kakao
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka świeżych borówek
- 1 cytryna
- świeża bazylia i kolendra
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill z pokrywką, a w międzyczasie wymieszaj w dużej misce mokre składniki, czyli 1 rozpuszczoną tabliczkę czekolady, mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę, cukier i ekstrakt waniliowy. Dorzuć do tego również posiekane zioła i połącz całość na jednolitą masę.
- W drugim naczyniu przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i solą. Na koniec suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj ciasto.
- Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy i posyp całość resztą posiekanej czekolady oraz świeżymi borówkami.
- Ciasto piecz na grillu pod zamkniętą pokrywą przez około 30-40 minut. Na koniec odstaw je do wystudzenia i posyp po wierzchu dodatkową porcją świeżych borówek.
Źródło: Youtube.com/@KuchniaLidla

















