Ciasto z grilla może początkowo brzmieć jak żart, ale rzeczywiście można zrobić taki mięciutki wypiek na ruszcie. Pokazała to Kinga Paruzel na kanale YouTube Kuchni Lidla, gdzie wraz z Karolem Okrasą szykowali grillowe propozycje. Jednym z nich było właśnie czekoladowe brownie na powidłach śliwkowych, które robi się w 5 minut i bez miksera. Zobacz, jak przygotować ten wyjątkowy deser krok po kroku i koniecznie zaserwuj taki przysmak na najbliższym grillu. 

Ciasto z grilla - genialny pomysł na lato

Aby przygotować brownie z powidłami śliwkowymi wcale nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Przepis jest bowiem banalnie prosty i wystarczy w jednej misce wymieszać mokre składniki, a w drugiej suche i na koniec połączyć całość zwykłą łyżką. Co ciekawe, wśród mokrych składników nie ma nawet jajka, bo zamiast tego wystarczą właśnie wspominane powidła.

Potem gotową masę przelewa się do blachy, wsypuje borówki i kawałki czekolady, a na koniec wrzuca ciasto bezpośrednio na ruszt, a cała reszta robi się już sama pod zamkniętą klapą grilla. To właśnie ona jest tu najważniejsza, bo sama Kinga Paruzel podkreśla, że takie ciasto wyjdzie tylko w zamykanym grillu, gdyż musi mieć dużo ciepła. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować je klasycznie, w piekarniku, ale wersja grillowana z pewnością zrobi furorę na każdym przyjęciu pod chmurką. 

Brownie z grilla - przepis Kingi Paruzel

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ¼ szklanki powideł śliwkowych
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 mleka sojowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • 1 cytryna
  • świeża bazylia i kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej grill z pokrywką, a w międzyczasie wymieszaj w dużej misce mokre składniki, czyli 1 rozpuszczoną tabliczkę czekolady, mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę, cukier i ekstrakt waniliowy. Dorzuć do tego również posiekane zioła i połącz całość na jednolitą masę.
  2. W drugim naczyniu przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i solą. Na koniec suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj ciasto. 
  3. Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy i posyp całość resztą posiekanej czekolady oraz świeżymi borówkami. 
  4. Ciasto piecz na grillu pod zamkniętą pokrywą przez około 30-40 minut. Na koniec odstaw je do wystudzenia i posyp po wierzchu dodatkową porcją świeżych borówek.

Źródło: Youtube.com/@KuchniaLidla