Masz w kuchni świeże jagody, ale brakuje ci pomysłu na to, jak je pysznie wykorzystać? Pomysłów jest całe mnóstwo, ale nie każdy ma czas i chęci, żeby kleić pierogi z jagodami czy czekać, aż ciasto drożdżowe na jagodzianki wyrośnie. Lepiej więc nie komplikować sobie życia i wybrać genialny w swojej prostocie przepis na leniwe ciasto z jagodami. Ten puszysty wypiek wychodzi zawsze i każdemu, ale pracy przy nim tyle, co nic.
Jak zrobić ciasto z jagodami? Najprostszy i najszybszy sposób
Aby szybko i łatwo przygotować domowe ciasto z jagodami, wystarczy najprostszy zestaw składników, czyli jajka, maślanka, olej, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko to odmierza się na szklanki i łyżeczki, więc żadna waga kuchenna nie będzie tu potrzebna. Do tego oczywiście jeszcze tylko spora garść świeżych, słodziutkich jagód i można brać się do roboty, a tej na szczęście nie będzie dużo.
Nazwa leniwe ciasto z jagodami nie jest przypadkowa, bo ten przepis robi się wyjątkowo łatwo i szybko. Nie trzeba nawet wyciągać miksera czy blendera. W zupełności wystarczy 1 miska i zwykła łyżka lub widelec, bo wszystkie składniki trzeba krótko przemieszać kilkoma ruchami łyżki. Żadnego ubijania śmietany czy piany z białek i żadnego ucierania masła oraz żółtek.
Brzmi świetnie, prawda? A smakuje i pachnie jeszcze lepiej, dlatego zobacz przepis poniżej i od razu bierz się za pichcenie. Pamiętaj tylko o trzymaniu się proporcji oraz o tym, że maślanka i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Trzeba je więc wyjąć z lodówki na kilka godzin przed planowanym pieczeniem ciasta.
Leniwe ciasto z jagodami - przepis
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki maślanki
- 1 szklanka cukru
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g świeżych jagód
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni z grzaniem góra-dół.
- Do miski wlej maślankę i olej. Wbij do tego jajka, dosyp cukier i wymieszaj całość łyżką.
- Na koniec dodaj partiami sypkie składniki, czyli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połącz wszystko na jednolite ciasto.
- Gotową gęstą masę przelej do blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
- Na wierzchu ciasta wysyp świeże jagody i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto z jagodami do wystudzenia, a następnie posyp je cukrem pudrem.
Źródło: Youtube.com/@Kulinarneprzygody

















