To ciasto idealne. Szybko i banalnie łatwo się je robi, zawsze ładnie wyrasta, jest lekkie, delikatne w smaku, puszyste i wilgotne. Można je upiec z dowolnymi owocami - w sezonie polecam wypróbować z truskawkami lub rabarbarem, a teraz najlepsze jest z dodatkiem dojrzałych, soczystych moreli.

Jak zrobić ciasto z morelami, żeby było zarówno puszyste, jak i wilgotne?

Ten deser nie tylko pięknie rośnie, podczas pieczenia. Ciasto wychodzi też przyjemnie wilgotne w środku i długo nie wysycha. Jednak wcale nie chodzi o to, że jest mokre od soku z owoców. Nie uświadczysz w nim śladu zakalca. Jego idealna konsystencja to zasługa 2 dodatków - maślanki oraz oleju. Polecam neutralny w smaku olej słonecznikowy, bo raz robiłam ten wypiek na bazie oleju rzepakowego i jego charakterystyczny posmak dominował w cieście. 

Bardzo ważne jest również odpowiednie wymieszanie masy. Według przepisu trzeba podzielić to na 3 etapy i uwierz mi, nie warto iść na łatwiznę i miksować wszystkiego od razu w 1 misce. Najpierw wymieszaj suche składniki, potem - w osobnym naczyniu - mokre, a dopiero na koniec połącz ze sobą zawartość obu misek i nie mieszaj ich za długo. Wystarczy tylko parę ruchów, żeby masa była jednolita. Dzięki temu ciasto nie będzie zbite i pięknie wyrośnie w piekarniku. 

Pamiętaj też, że wszystkie składniki użyte do ciasta z morelami powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka oraz maślankę wyciągnij odpowiednio wcześniej z lodówki. 

Przepis na puszyste ciasto z morelami na maślance

Suche składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Mokre składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g masła (zimnego)

Dodatkowo:

  • ok. 8 dojrzałych moreli 

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

  1. Morele umyj, osusz, wyjmij z nich pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. 
  2. W jednej misce dokładnie wymieszaj łyżką suche składniki: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy. Odstaw miskę na bok. 
  3. W drugiej misce rózgą kuchenną delikatnie wymieszaj mokre składniki: maślankę, olej oraz jajka.
  4. W trzeciej misce przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałeczki masło rozetrzyj palcami do konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną kruszonkę możesz na chwilę wstawić do lodówki. 
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  6. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Do mokrych składników wsyp suche i krótko oraz powoli wymieszaj całość łyżką, tylko do połączenia się składników.
  8. Przygotowane w ten sposób ciasto przełóż do formy, na wierzch wyłóż owoce i posyp zimną kruszonką.
  9. Wstaw ciasto z morelami do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto z morelami z tego przepisu wychodzi wręcz idealne. Kiedy lekko przestygnie, możesz je obsypać cukrem pudrem. Cudownie smakuje ze szklanką zimnego mleka albo do weekendowej kawy.