Syrop z mniszka nazywany jest także przez wielu miodem mniszkowym i to wyjątkowo trafna nazwa, bo nie tylko ma podobny kolor i konsystencję, ale jest też pyszny w smaku. To jednak jeszcze nic, bo prawdziwe jego walory to działanie na cały organizm. Ten niepozorny syrop prosto z natury ma wiele cennych właściwości i z pewnością przyda się w każdym domu, a robi się go właśnie teraz. Nie czekaj więc ani chwili tylko od razu przygotuj większy zapas, który wystarczy na cały rok.
Syrop z mniszka - właściwości
Na co jest dobry syrop z mniszka? Ten babciny specyfik ma mnóstwo dobroczynnych właściwości i każdy znajdzie to coś dla siebie. Po pierwsze, przydaje się w sezonie zimowym gdy wszystkich dookoła dopada kaszel i ból gardła. Miód mniszkowy jest w takich sytuacjach niezastąpiony, bo naturalnie wzmacnia odporność i przynosi ulgę w dolegliwościach dróg oddechowych. Ponadto świetnie sprawdza się także na problemy żołądkowe, bo naturalnie poprawia trawienie.
A przy tym wszystkim jest znacznie smaczniejszy niż znienawidzony przez wielu syrop z cebuli i można go popijać ze smakiem, a nie krzywiąc się po każdej łyżce. Zobacz więc, jak go zrobić, a potem wybierz się na wielkie zbiory żółtych kwiatków, z których przygotujesz duży zapas wartościowego "miodu".
Jak zrobić syrop z mniszka?
Oczywiście najważniejsze jest zebranie odpowiedniej ilości mniszka i to nie z byle jakiego miejsca. Ważne, aby na zbiory udać się w rejony oddalone od centrum miasta i ruchliwych ulic. Najlepiej zabrać ze sobą rękawiczki, bo mniszek dość mocno farbuje dłonie i po zebraniu 300 czy 400 kwiatków można mieć problem z domyciem skóry przez kilka kolejnych dni. Niektórzy wykorzystują mniszek razem z łodyżkami, jednak mają one w sobie sporo goryczki, więc warto je usunąć, aby syrop z mniszka miał przyjemny smak.
A gdy masz już zebrane żółte kwiatki, potrzebne będą już tylko woda, cukier i sok z cytryny. Reszta jest prosta, choć przygotowania wymagają trochę czasu. Zobacz dokładny przepis poniżej.

Źródło: Getty/iStock
Prosty przepis na syrop z mniszka
Składniki:
- około 300 kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Zacznij od dokładnego przebrania kwiatów mniszka i oderwania samych główek (łodyżki mają gorzki posmak). Następnie kwiaty rozłóż na papierze i zostaw na około godzinę, a w tym czasie wszelkie ewentualne owady wyjdą ze środka.
- Kwiaty mniszka przesyp do dużego garnka z grubym dnem i zalej wodą. Gotuj je pod przykryciem przez około 15-20 minut, a potem wyłącz palnik i zostaw garnek z mniszkowym wywarem na całą dobę.
- Dopiero następnego dnia odcedź kwiatki i zostaw sam płyn, a następnie dodaj do niego cukier oraz sok z cytryny. Całość ponownie gotuj, ale tym razem aż przez około 2-3 godziny (na wolnym ogniu i ciągle mieszając).
- Po tym czasie syrop z mniszka przelej do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Każdy z nich po wypełnieniu szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Taki miód z mniszka nie wymaga już żadnej dodatkowej pasteryzacji.

















