Nie ma się co oszukiwać: ciasta warstwowe i przekładańce zawsze wyglądają tak, że się je pożera oczami. Nie inaczej jest z tym czeskim sernikiem, w którym ciemniejsze miodowe warstwy otulają serowo-budyniowe jasne „pierzynki”. Nieważne czy będzie ci się chciało to ciasto misternie ozdobić, czy zrobisz tylko zwykłą polewę. Jak tylko pierwszy kawałek znajdzie się na łopatce do ciasta, wszystkim zacznie ciec do ust ślinka.
Przepis na czeski sernik
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jaja
- 8 łyżek mleka
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 3 jaja
- kostka masła
- 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe)
Składniki na polewę:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
- Z przygotowanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Podziel je na trzy porcje (1 mniejsza i 2 większe), a następnie każdą z nich rozwałkuj lub wylep nią formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 10-15 minut, aż blaty nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu zdejmij papier i odłóż blaty na ściereczkę, żeby spokojnie wystygły. Najcieńszy blat będzie spodem ciasta.
- W rondelku rozpuść masło z cukrem i dodaj twaróg. Podgrzewaj, co jakiś czas mieszając. W osobnej miseczce jajka dokładnie roztrzep trzepaczką, połącz z mlekiem i budyniem, a następnie wlej do podgrzewanego twarogu. Gotuj wszystko na małym ogniu około 10 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Gorącą masą serową przełóż kolejno miodowe blaty, lekko dociskając, i odłóż ciasto do całkowitego ostudzenia. Wierch ciasta ma stanowić 1 z blatów, a nie masa serowo-budyniowa.
- W międzyczasie przygotuj polewę. Żelatynę zalej dwoma łyżkami wody i zostaw do napęcznienia. Śmietankę umieść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i podgrzewaj na niskiej mocy, tylko do chwili aż się rozpuści — nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, wsyp napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Kiedy polewa lekko przestygnie, rozprowadź ją po wierzchu ciasta. Wstaw deser do lodówki, aby polewa stężała.
AdobeStock, New Africa
Praktyczne rady dotyczące czeskiego sernika
Jeśli chcesz, zamiast polewy ozdób wierzch ciasta masą kajmakową i kremem z bitej śmietany. Wierzch będzie wyglądał wtedy bardziej efektownie.
Spód ciasta możesz zrobić z biszkoptów ułożonych w równą warstwę. Wtedy uszykuj 2 blaty ciasta miodowego. Dzięki temu warstwy serowe i z ciasta będą biały podobną grubość.
Ciasto możesz przechowywać w lodówce kilka dni, o ile zostało ozdobione polewą, a nie mieszanką kremu i masy kajmakowej. Pamiętaj, aby przykryć ciasto wstawiane do lodówki, aby nie obsychało

















