PRL-owskie przepisy miały w sobie to coś. Gospodynie w tamtych czasach musiały „ruszać głową” niezależnie od tego, czy trafiła im się jakaś puszka mleka skondensowanego, czy raczej nie – jak to częściej bywało. Zapomnieć można było wówczas także o szerokim dostępie do bakalii, o serkach mascarpone nikt nie słyszał, ba – nawet zwykłe masło bywało przecież towarem deficytowym.
Niezależnie od tych wszystkich trudności, paniom domu z tamtych czasów udawało się jakimś nadludzkim wysiłkiem na każde święta czy inne uroczystości przyszykować zawsze coś wybornego i niezwykle pomysłowego. Przykładem czegoś takiego może być czekoladowiec.
Ciasto czekoladowiec – co to jest?
I choć nazwa wskazuje na jakąś obecność w nim czekolady, nic bardziej mylnego – to po prostu kakaowa, warstwowa i przekładana fantazja na ten temat, która dziś mogłaby wielu osobom bardziej przypomnieć tzw. mleczną kanapkę.
Podstawą są tutaj cieniutkie blaty z dodatkiem właśnie kakao. Po przełożeniu ich delikatnym, niemalże satynowym kremem maślano-jajeczno-budyniowym razem stanowią mięciutką, wyborną całość. Ciasto jest na tyle pyszne, że nie potrzebna mu nawet żadna czekoladowa polewa!
Przepis na ciasto czekoladowiec
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru
- Pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 5 jaj
- 250 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania spodów. Utrzyj tłuszcz z cukrem za pomocą miksera, a następnie połącz z żółtkami, mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ręcznie wmieszaj do ciasta ubite oddzielnie na pianę białka jajek. Podziel masę na 4 części. Każdą z czterech części wylej do blaszki o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C (z termoobiegiem). Pieczenie można wykonać oddzielenie lub razem (jeśli dysponujesz kilkoma blaszkami).
- Pora na przygotowanie kremu. Jajka utrzyj mikserem, dodaj do nich cukier waniliowy. Rozmieszaj mąkę z odrobiną mleka. Resztę mleka zagotuj w garnku z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego masę jajeczną i mieszaj aż wszystko zgęstnieje. Krem powinien mieć na tym etapie dość gęstą konsystencję. Odstaw do wystudzenia.
- Utrzyj mikserem masło, a następnie połącz z przygotowaną wcześniej masą.
- Przekładaj wszystkie placki – można skończyć przekładanie na warstwie kremu – wówczas ozdobić ciasto można poprzez posypanie kakao. Jeśli kończysz składanie czekoladowca blatem, dobrze jest zrobić polewę czekoladową.
Gotowe!

















