To nie jest zbity, „stary piernik”. To ciasto zresztą nie uznaje takich ani żadnych inwektyw na swój temat. Zasługuje wyłącznie na komplementy. Wychodzi wyrośnięty, mięciutki, lekki, puszysty i wilgotny tak, że przełożenie go powidłami czy też czekodżemem to sama przyjemność. Choć zupełnie ich nie potrzebuje. Dodatki są jedynie opcjonalne. Pasować będzie też masa z bitej śmietany czy też budyń na grysiku. Jeśli zależy ci na efekcie „wow” i zaimponowaniu gościom czy też utarciu nosa złośliwej cioci, postaw go koniecznie na stole na święta.
Ten i inne przepisy na ciasta na małe i większe okazje znajdziesz też na naszym kanale messenger - MojeGotowanie.pl. Pieczenie wg naszych wskazówek i przepisów jest bajecznie proste nawet dla osób, które na co dzień nie tykają blaszki. Ten piernik może być okazją do przełamania lodów. Czasami zamiast skomplikowanej techniki wystarczy spryt. Takie właśnie przepisy serwujemy na naszym kanale.
Jak zrobić na święta superwilgotny piernik?
Nie powidła, ani żadne inne przełożenie czy wkładka z tartych jabłek lub z cukinii. W takim razie, co jest gwarancją mięciutkiego, wysokiego i wilgotnego piernika? Gdy pierwszy raz o tym usłyszałam, byłam sceptyczna, ale potem przypomniałam sobie, jak sama robiłam brownie z fasoli czy buraków i oswoiłam ten pomysł w głowie.
Do ciasta na piernik dodajemy puszkowane pomidory. Brzmi może dla niektórych jeszcze dziwniej niż ciasto z fasoli, ale naprawdę działa. Lekki kwasek pomidorów pomaga spieniać się sodzie i wyzwala 1001% jej mocy - co widać już w piekarniku, gdy ciasto wyrasta. Nie zamieniaj pomidorów na passatę, przecier ani na żaden koncentrat - w przeciwnym razie może nie wyjść, jak trzeba.
AdobeStock Semi
Po upieczeniu nie czuć, że w środku są pomidory. W tym cieście jest jedynie słodycz i wilgotność, którą oddają piernikowi, do spółki z bardziej standardowymi dodatkami: bananem i połową szklanki oleju. Przyprawy korzenne skutecznie maskują obecność banana. Nie obawiaj się go - to naprawdę piernik, żaden chlebek bananowy. Wszystko po to, by w cieście wylądowało mniej oleju niż zwykle. Jeśli po nałożeniu przed pieczeniem ciasto przekracza 3/4 wysokości formy, podziel je na 2 mniejsze foremki. Dość wysoko wyrasta i musi mieć ono zapas miejsca - by nie „wylało się” podczas pieczenia poza blaszkę.
Przepis na piernik pomidorowy
Składniki (na keksówkę długości ok.27-33 cm):
- 1 szklanka krojonych, dobrej jakości pomidorów z puszki
- 1 banan
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej (może być też orkiszowa jasna)
- 1-3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo, opcjonalnie: pokruszona czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 2 łyżkami oleju - na polewę.
Sposób przygotowania:
- Zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
- Zmiksuj mokre składniki (pomidory z puszki, banana i olej) z cukrem na jednolitą gładką masę.
- Przesyp do osobnej miski wszystkie suche składniki (poza cukrem) i wymieszaj trzepaczką.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką na jednolite, gęste ciasto.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut na złoty kolor.
- Wystudź, przekrój i przesmaruj powidłami lub przestudź i polej wierzch polewą czekoladową.
Źródło przepisu: Jadłonomia.com.
















