Gdy tylko zaczyna się sezon na rabarbar, od razu sięgam po ten deser. Warstwowy, kremowy, słodki, a jednocześnie z kwaśną nutą rabarbaru - po prostu ideał. W dodatku można go przygotować wcześniej i schłodzić, a wtedy smakuje jeszcze lepiej. Jeśli więc wciąż nie masz pomysłu na to, co podać gościom do kawy, to ta opcja z pewnością się sprawdzi.
Co zrobić z rabarbaru? Genialny deser z kilku składników
Rabarbar sam w sobie jest pyszny i nie potrzebuje wielu dodatków, ale wiele osób nie do końca wie, jak się za niego zabrać. Zwykle zamienia się go w orzeźwiający kompot lub piecze z nim pulchne drożdżówki albo stawia na zwykły chrupiący rabarbar pod kruszonką. Jest jednak coś równie prostego i znacznie bardziej efektownego, czyli kremowy deser w pucharkach. Robi się go na bazie tylko kilku składników, a podstawowym jest śmietanka kokosowa ubita z serekiem mascarpone i cukrem. Do tego jeszcze tylko kawałki rabarbaru w syropie i trochę chrupiących pistacji, a w chwilę-moment powstaje przysmak jak z drogiej kawiarni.
Najlepsze jest tu, że zarówno rabarbar, jak i krem bez problemu możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. To świetna opcja gdy chcesz podać coś efektownego do kawy na święta czy imprezy, ale nie masz czasu na szykowanie słodkości na bieżąco, tuż przed przyjściem gości.
Jak zrobić i podać prosty deser z rabarbarem?
Taki krem kokosowy z rabarbarem możesz podać w pucharkach, szklankach, miseczkach, kieliszkach, a nawet małych słoiczkach, a w każdej formie w pewnością zrobi wielkie wrażenie. Zamiast pistacji możesz wykorzystać do dekoracji inne ulubione orzechy albo wiórki kokosowe czy nawet pokruszone bezy. Zobacz poniżej podstawowy przepis i urozmaicaj go tak, jak lubisz najbardziej.
Kremowy deser z rabarbarem - przepis
Składniki:
na krem mascarpone:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kokosowej
- 400 g schłodzonego serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
na rabarbar:
- 300 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- skórka z cytryny
do dekoracji:
- garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
- Rabarbar oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie przełóż go do rondelka i zasyp cukrem. Gotuj całość przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie, a na sam koniec dodaj nieco startej skórki z cytryny i odstaw całość do wystudzenia.
- W tym czasie w oddzielnej misce ubij schłodzoną śmietankę kokosową z mascarpone, cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
- Do misy miksera dodaj śmietankę kokosową, mascarpone i cukier puder. Ubijaj końcówkami do białek, aż powstanie gładki, gęsty krem.
- Do pucharków lub szerokich kieliszków przełóż krem kokosowy z mascarpone, a na wierzchu każdego deserku umieść przestudzony rabarbar.
- Całość posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a nawet na całą noc.


















