Surówka z kapusty to popularny dodatek do obiadu, ale każdy robi go w nieco inny sposób. Jedni sięgają po białą kapustę, a inny wybierają czerwony głąb. Podobna różnorodność dotyczy sosów, bo można przygotować do kapusty lekki winegret z oliwy oraz soku z cytryny lub podać ją w połączeniu sosem śmietanowym, jogurtowym czy majonezowym. Każda z tych opcji jest smaczna i ma swoich fanów, jednak jest coś jeszcze lepszego. Zobacz, jak przygotować surówkę z kapusty, aby posmakowała każdemu i była maksymalnie chrupiąca. 

Jak zrobić surówkę z kapusty, aby była chrupiąca i wyrazista?

Mało kto wie, że na surówki najlepiej nadaje się kapusta stożkowa, gdyż ma bardziej soczyste liście. Po poszatkowaniu i wymieszaniu z ulubionymi dodatkami, powstanie więc z niej idealnie chrupiąca i delikatna w smaku kompozycja, która przypadnie do gustu każdemu.

A żeby jeszcze bardziej podkręcić smak kapusty stożkowej, warto dorzucić białą część pora oraz jabłko, dzięki czemu powstanie idealny balans smaków. Do tego zostaje jeszcze tylko sos, a ten najlepiej zrobić z połączeniu majonezu i jogurtu naturalnego.

Do tego duetu wystarczy już tylko trochę octu, soli, cukru i pieprzu, a genialnie surówka będzie gotowa w kilka chwil. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach spędzonych w lodówce, dlatego warto przyrządzić ten dodatek do obiadu z wyprzedzeniem i dać mu trochę czasu.

Surówka z kapusty stożkowej - przepis

Składniki:

  • pół kapusty stożkowej,
  • 1 biała część pora,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę stożkową przekrój na pół i odetnij głąb, a resztę drobno poszatkuj.
  2. Całość przełóż do dużej miski i posyp solą oraz skrop octem, przemieszaj i odstaw na 20 minut
  3. W tym czasie umyj białą część pora i pokrój ją w cienkie półplasterki. Następnie przelej por wrzątkiem i dokładnie go odsącz.
  4. Jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazdo nasienne, a miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  5. Kapustę wymieszaj z dobrze odciśniętym porem i dodaj do tego starte jabłko.
  6. Całość połącz z jogurtem, majonezem i przyprawami. Gotowa surówka ze stożkowej kapusty i pora najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny