Serek mascarpone cieszy się w ostatnim czasie w Polsce wyjątkowo dużą renomą. Ten kremowy ser stojący gdzieś na pograniczu masła i twarogu pochodzi co prawda z dalekich Włoch, ale w nasze polskie, swojskie realia wtopił się aż nadspodziewanie dobrze.

Gospodynie domowe znad Wisły szczególnie upodobały sobie używanie mascarpone do przyrządzania mas i kremów do ciast i tortów. Ponadto tłusty serek (zawiera zwykle aż ok. 40-45 g tłuszczu) perfekcyjnie podkręca smak serników, zwłaszcza tych na zimno.

To jednak nie wszystkie jego zastosowania w kuchni i w typowo polskich przepisach. Mało kto pewnie o tym by pomyślał, ale serek mascarpone idealnie pasuje także do ciasta drożdżowego. I to wcale nie jako „wkładka” do nadziewania bułeczek, drożdżówek czy rozmaitych pierożków z ciasta drożdżowego.

Czy serek mascarpone nie obciąża ciasta drożdżowego?

Serek należy po prostu wmieszać w ciasto podczas jego wyrabiania. W ten sposób uda się osiągnąć efekt, o którym można tylko pomarzyć dodając do drożdżówki olej. A tak robimy w końcu wszyscy po to, by przedłużyć świeżość ciasta i zwiększyć jego wilgotność.

Mascarpone świetnie może współgrać tutaj z roztopionym masłem. Dodatek ciężkiego serka do lekkiego z natury ciasta drożdżowego może brzmieć dość nietypowo, ale bez obaw – drożdże bez trudu „uniosą” całe ciasto z tym dodatkiem. Ważna jednak jest tutaj ich ilość – tak obciążone ciasto będzie wymagało dość dużej ilości tego naturalnego spulchniacza.

Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g serka mascarpone (większa część standardowego 250-gramowego opakowania)

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przesiania mąki pszennej.
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem do rozpuszczenia.
  3. Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw. Mleko podgrzej.
  4. Wszystkie składniki poza masłem i mascarpone wrzuć do dużego garnka i zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką, potem rękami. Gdy ciasto „złapie kształt”, możesz przełożyć je na stolnicę.
  5. W trakcie wyrabiania ciasta wlej w nie rozpuszczone masło i dodaj serek mascarpone. Wyrabiaj dalej, starając się nie dosypywać mąki – zamiast tego stosuj skrobaki piekarskie lub czyść stolnicę nożem.
  6. Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w dość ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.
  7. Po tym czasie możesz zacząć formować z ciasta drożdżówki, rogaliki, spody na ciasta z owocami lub inne wypieki drożdżowe.
  8. Czas pieczenia ciasta będzie różnił się w zależności od grubości jego warstwy – od. 20 min do nawet 45 min (wysokie ciasta z owocami) w 180 st. C.