Serek mascarpone cieszy się w ostatnim czasie w Polsce wyjątkowo dużą renomą. Ten kremowy ser stojący gdzieś na pograniczu masła i twarogu pochodzi co prawda z dalekich Włoch, ale w nasze polskie, swojskie realia wtopił się aż nadspodziewanie dobrze.
Gospodynie domowe znad Wisły szczególnie upodobały sobie używanie mascarpone do przyrządzania mas i kremów do ciast i tortów. Ponadto tłusty serek (zawiera zwykle aż ok. 40-45 g tłuszczu) perfekcyjnie podkręca smak serników, zwłaszcza tych na zimno.
To jednak nie wszystkie jego zastosowania w kuchni i w typowo polskich przepisach. Mało kto pewnie o tym by pomyślał, ale serek mascarpone idealnie pasuje także do ciasta drożdżowego. I to wcale nie jako „wkładka” do nadziewania bułeczek, drożdżówek czy rozmaitych pierożków z ciasta drożdżowego.
Czy serek mascarpone nie obciąża ciasta drożdżowego?
Serek należy po prostu wmieszać w ciasto podczas jego wyrabiania. W ten sposób uda się osiągnąć efekt, o którym można tylko pomarzyć dodając do drożdżówki olej. A tak robimy w końcu wszyscy po to, by przedłużyć świeżość ciasta i zwiększyć jego wilgotność.
Mascarpone świetnie może współgrać tutaj z roztopionym masłem. Dodatek ciężkiego serka do lekkiego z natury ciasta drożdżowego może brzmieć dość nietypowo, ale bez obaw – drożdże bez trudu „uniosą” całe ciasto z tym dodatkiem. Ważna jednak jest tutaj ich ilość – tak obciążone ciasto będzie wymagało dość dużej ilości tego naturalnego spulchniacza.
Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g masła
- 2 jajka
- 150 g serka mascarpone (większa część standardowego 250-gramowego opakowania)
Przygotowanie:
- Zacznij od przesiania mąki pszennej.
- Drożdże wymieszaj z cukrem do rozpuszczenia.
- Masło rozpuść na małym ogniu i odstaw. Mleko podgrzej.
- Wszystkie składniki poza masłem i mascarpone wrzuć do dużego garnka i zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką, potem rękami. Gdy ciasto „złapie kształt”, możesz przełożyć je na stolnicę.
- W trakcie wyrabiania ciasta wlej w nie rozpuszczone masło i dodaj serek mascarpone. Wyrabiaj dalej, starając się nie dosypywać mąki – zamiast tego stosuj skrobaki piekarskie lub czyść stolnicę nożem.
- Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w dość ciepłe miejsce, by podrosło i podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie możesz zacząć formować z ciasta drożdżówki, rogaliki, spody na ciasta z owocami lub inne wypieki drożdżowe.
- Czas pieczenia ciasta będzie różnił się w zależności od grubości jego warstwy – od. 20 min do nawet 45 min (wysokie ciasta z owocami) w 180 st. C.

















