Kremowe, zieloniutkie awokado to coraz popularniejszy wybór na zakupach, ale większość z nas używa go tylko w sałatkach, pastach i na kanapkach. Można jednak przygotować z niego coś znacznie lepszego i zamienić go w przepyszne przetwory do słoików. Początkowo marynowane awokado brzmi jak żart, ale gdy tylko spróbujesz pierwszego kawałeczka tego przysmaku, do razu go pokochasz i będziesz robić zapasy słoików. 

Dlaczego warto marynować awokado?

Awokado zwykle pojawia się w kuchniach w formie cienkich plasterków do kanapek, małych kawałków w sałatkach lub jako gładka pasta do smarowania. Warto jednak spróbować zamarynować je w słoikach jak ogórki, a powstanie prawdziwy hit nad hitami. Marynowanie awokado jest jeszcze mało popularne, ale to genialny sposób na ten produkt. W takiej formie awokado nie tylko świetnie smakuje, ale też znacznie dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo samo przygotowanie jest proste jak drut i trwa tylko chwilkę. Zobacz, jak zrobić to krok po kroku.

Jak marynować awokado?

Przygotowanie marynowanego awokado nie wymaga specjalnych sprzętów ani składników. Potrzebujesz tylko:

  • 3 awokado (najlepiej, żeby były twarde, dojrzeją w zalewie)
  • 250 ml białego octu (może być spirytusowy, winny albo jabłkowy)
  • 250 ml wody
  • 1 łyżkę soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę ziaren gorczycy
  • liść laurowy i ziele angielskie

Jak zrobić to krok po kroku?

  1. Przygotuj słoiki, czyli dokładnie je umyj i wyparz.
  2. Obierz awokado ze skórki, pozbądź się pestki i pokrój miąższ w kostkę.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem i solą. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj przyprawy i gotuj całość jeszcze przez 2-3 minuty. 
  4. Pokrojone awokado włóż do słoików, zalej gorącą zalewą i szczelnie zakręć pokrywki.
  5. Odstaw słoiki z awokado do góry dnem do całkowitego wystudzenia, a następnie przełóż do lodówki. 
  6. Marynowane awokado można jeść już po 1 dobie, ale najlepiej smakuje na 2-3 dzień. 

Marynowane awokado - do czego?

Tak przygotowane awokado samo w sobie jest tak pyszne, że można je wyjadać prosto ze słoiczka. Będzie jednak również idealnym dodatkiem do kanapek, zamiast korniszona czy kawałka konserwowej papryki. Poza tym marynowane awokado świetnie nadaje się jako składnik sałatek i kolorowych bowli z dodatkiem ryb i mięs. Można je także podać do deski serów, jako zamiennik zwykłych oliwek.