Aby przygotować pyszną, kolorową sałatkę z cukinii do słoików na zimę, wcale nie trzeba się napracować. Wystarczy dosłownie parę składników i chwilka przygotowań, a cała reszta zrobi się już sama. Przepis siostry Anieli jest niezawodny, a tak przygotowane słoiki szczelnie stoją przez calutką zimę i po otwarciu wciąż zachwycają smakiem, konsystencją oraz aromatem.
Jak zrobić cukinię do słoików?
Przepis na sałatkę z cukinii siostry Anieli to uda się każdemu i to bez najmniejszego problemu. Trzeba bowiem tylko pokroić cukinię, paprykę, cebulę i czosnek, a potem wszystko to przełożyć do dużej miski i połączyć z octem, olejem, cukrem, solą, gorczycą i natką pietruszki. To właśnie ten ostatni składnik nadaje całości pięknego aromatu, podbija kolor i sprawia, że sałatka z cukinii ma bardziej świeży smak.
Potem wszystko trzeba już tylko dokładnie wymieszać i odstawić na około 2 godziny, a po tym czasie przełożyć do słoików, zakręcić wieczka i gotowe. Na koniec zostaje pasteryzacja, a już po 15-20 minutach tego procesu słoiki są gotowe, aby przestać w spiżarce przez calutką zimę. Zobacz poniżej dokładny przepis i przyszykuj takie przetwory z cukinii w tym roku.
Sałatka z cukinii do słoików - przepis siostry Anieli
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 papryki czerwone
- 250 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka soli
- pół szklanki octu 10%
- pół szklanki cukru
- ćwierć szklanki oleju
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyj i pokrój w dość cienkie plasterki. Nie trzeba jej obierać, chyba że jest duża, ma grubą skórkę i sporo pestek. W takim wypadku wydrąż miękki, gąbczasty środek i pokrój same twarde części.
- Paprykę umyj i wydąż gniazda nasienne, a potem pokrój ją w paski. Cebulę również obierz i pokrój w półplastry, a czosnek w plastry.
- Cukinię, paprykę, cebulę i czosnek przerzuć do dużej miski, dodaj wszystkie przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i porządnie wymieszaj całość. Tak przygotowane warzywa w zalewie odstaw na 2 godziny.
- Po tym czasie przełóż warzywa razem z sosem do słoików, dokładnie zakręć pokrywki i pasteryzuj całość przez około 15-20 minut.

















