Dla mnie nie ma lepszego wypieku reprezentującego polskie smaki lata niż drożdżówki z jagodami i kruszonką. Duża część czaru polega na tym, że wykorzystuję owoce z lasu, które, gdybym tylko chciała, mogłabym zebrać samodzielnie. Ale nie tylko o to chodzi, bo kto potrafi oprzeć się puszystej bułeczce z gęstym, słodko-kwaskowym, ciemnofioletowym nadzieniem? Że już nie wspomnę o złocistej kruszonce, która wieńczy wszystkie najwspanialsze polskie słodkości. Zobacz, jak stworzyć cudne drożdżówki z jagodami, ale na skyrze, żeby zaoszczędzić sobie trudu ugniatania ciasta.
Co wyróżnia te bułeczki drożdżowe z jagodami?
Klasyczne drożdżówki z owocami to zazwyczaj standard wśród puszystych wypieków – mąka, jajka, cukier, mleko, masło. Potem żmudne wyrabianie, wyrastanie, formowanie, nadziewanie. Ale listę składników możesz trochę zmodyfikować, a do tego obciąć kilka kroków przygotowania. Ten przepis na drożdżówki z jagodami jest wyjątkowy, bo:
- zawiera skyr waniliowy – który sprawia, że bułeczki są delikatne, lżejsze, ale i pełne smaku.
- rezygnuje z mąki pszennej na rzecz mąki orkiszowej – dzięki temu drożdżówki są zdrowsze, a wcale nie tracą na puszystości. Mąka orkiszowa trafia zarówno do pulchnego ciasta, jak i do kruszonki.
- ciasta nie trzeba wyrabiać – wystarczy je wymieszać drewnianą łyżką, a potem już tradycyjnie odstawić do wyrośnięcia.
- nie trzeba nawet sięgać po szklankę lub wykrawacz. Wystarczy lekko rozciągnąć ciasto łyżką.
Drożdżówki z jagodami bez wyrabiania – przepis
Składniki:
Na bułeczki:
- 2 skyry waniliowe
- 2 jajka
- 280 mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 5 g suszonych drożdży
- 300 g jagód
Na kruszonkę:
- 50 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
- 25 g masła
- 25 g brązowego cukru
Przygotowanie:
- Połącz skyr i jajka na gładką masę. Dosyp mąkę i drożdże. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto będzie dość gęste i klejące.
- Przykryj ciasto na drożdżówki z jagodami ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Rozetrzyj zimne masło z mąką i cukrem na kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek do pieczenia.
- Krótko przemieszaj ciasto, żeby popękały pęcherzyk powietrza. Podziel je na części. Każdą z nich wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformuj porcje łyżką, żeby powstały okrągłe placki. Pozwól im wyrastać jeszcze przez co najmniej kwadrans.
- Na środek każdego placka wyłóż umyte jagody. Wykończ je przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz bułeczki przez 18 minut w 200°C.
Czym ozdobić drożdżówki z jagodami na skyrze?
Te drożdżówki z jagodami nie potrzebują już wiele, zwłaszcza że zdobi je kruszonka z brązowego cukru. Dobrze jest je jednak oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, żeby ładnie się prezentowały. Zadbaj o takie wykończenie, jeśli owoce były wyjątkowo kwaśne. Świetnym pomysłem jest również przyrządzenie prostego lukru z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy. Możesz też dosypać szczyptę cynamonu lub kardamonu – przyprawy korzenne doskonale komponują się z jagodami. Polej drożdżówki lukrem, tworząc zygzak – nie potrzeba go wiele, wystarczy, że lekko skropisz bułeczki.
Źródło: facebook.com/smakoholiczka

















