Dla mnie nie ma lepszego wypieku reprezentującego polskie smaki lata niż drożdżówki z jagodami i kruszonką. Duża część czaru polega na tym, że wykorzystuję owoce z lasu, które, gdybym tylko chciała, mogłabym zebrać samodzielnie. Ale nie tylko o to chodzi, bo kto potrafi oprzeć się puszystej bułeczce z gęstym, słodko-kwaskowym, ciemnofioletowym nadzieniem? Że już nie wspomnę o złocistej kruszonce, która wieńczy wszystkie najwspanialsze polskie słodkości. Zobacz, jak stworzyć cudne drożdżówki z jagodami, ale na skyrze, żeby zaoszczędzić sobie trudu ugniatania ciasta. 

Co wyróżnia te bułeczki drożdżowe z jagodami?

Klasyczne drożdżówki z owocami to zazwyczaj standard wśród puszystych wypieków – mąka, jajka, cukier, mleko, masło. Potem żmudne wyrabianie, wyrastanie, formowanie, nadziewanie. Ale listę składników możesz trochę zmodyfikować, a do tego obciąć kilka kroków przygotowania. Ten przepis na drożdżówki z jagodami jest wyjątkowy, bo:

  • zawiera skyr waniliowy – który sprawia, że bułeczki są delikatne, lżejsze, ale i pełne smaku.
  • rezygnuje z mąki pszennej na rzecz mąki orkiszowej – dzięki temu drożdżówki są zdrowsze, a wcale nie tracą na puszystości. Mąka orkiszowa trafia zarówno do pulchnego ciasta, jak i do kruszonki.
  • ciasta nie trzeba wyrabiać – wystarczy je wymieszać drewnianą łyżką, a potem już tradycyjnie odstawić do wyrośnięcia.
  • nie trzeba nawet sięgać po szklankę lub wykrawacz. Wystarczy lekko rozciągnąć ciasto łyżką. 

Drożdżówki z jagodami bez wyrabiania – przepis

Składniki:

Na bułeczki:

  • 2 skyry waniliowe
  • 2 jajka
  • 280 mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
  • 5 g suszonych drożdży
  • 300 g jagód

Na kruszonkę:

  • 50 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
  • 25 g masła
  • 25 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Połącz skyr i jajka na gładką masę. Dosyp mąkę i drożdże. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Ciasto będzie dość gęste i klejące.
  2. Przykryj ciasto na drożdżówki z jagodami ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Rozetrzyj zimne masło z mąką i cukrem na kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek do pieczenia.
  4. Krótko przemieszaj ciasto, żeby popękały pęcherzyk powietrza. Podziel je na części. Każdą z nich wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Uformuj porcje łyżką, żeby powstały okrągłe placki. Pozwól im wyrastać jeszcze przez co najmniej kwadrans.
  5. Na środek każdego placka wyłóż umyte jagody. Wykończ je przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz bułeczki przez 18 minut w 200°C.

Czym ozdobić drożdżówki z jagodami na skyrze?

Te drożdżówki z jagodami nie potrzebują już wiele, zwłaszcza że zdobi je kruszonka z brązowego cukru. Dobrze jest je jednak oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, żeby ładnie się prezentowały. Zadbaj o takie wykończenie, jeśli owoce były wyjątkowo kwaśne. Świetnym pomysłem jest również przyrządzenie prostego lukru z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy. Możesz też dosypać szczyptę cynamonu lub kardamonu – przyprawy korzenne doskonale komponują się z jagodami. Polej drożdżówki lukrem, tworząc zygzak – nie potrzeba go wiele, wystarczy, że lekko skropisz bułeczki.  

Źródło: facebook.com/smakoholiczka