Jeśli jesteś fanem czosnku, to koniecznie przetestuj przepis na dżem czosnkowy. Być może początkowo brzmi nieco dziwnie, ale obiecujemy, że smakuje doskonale. Wykonanie jest bardzo proste, a walory smakowe nie do opisania. Możesz smarować nim kanapkę zamiast masła. Sprawdzi się też jako dodatek do sosów zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawsze mam pod ręką słoiczek, a czasem robię większą porcję, bo cała rodzina doprasza się o ten smakołyk. A co najważniejsze, można go robić przez okrągły rok, ale nie ukrywamy, że ten świeży, zebrany prosto z grządki będzie najlepszy i najbardziej aromatyczny.
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Sprawa tutaj jest prosta, wystarczy dobrze mu się przyjrzeć. Najlepszą wskazówką będzie kolor główki. Ten z rodzimych upraw ma fioletowe lub jasnoróżowe łupinki. Zwróć też uwagę na kształt, wybieraj te mniej regularne ząbki, często są też mniejsze. Już w domu możesz zrobić test smaku, polski jest bardziej wyrazisty, wyraźnie ostrzejszy. A jak długo poleży, zacznie puszczać kiełki, natomiast chiński konkurent po prostu spleśnieje. Jest też śnieżnobiały, ma duże ząbki, a jego główki wydają się lżejsze, jakby były nadmuchane. Chociaż trzeba zaznaczyć, że jest to pewne uproszczenie, ponieważ intensywnie białe ząbki mają też te z innych krajów, chociażby z Hiszpanii.
Jak zrobić dżem czosnkowy na słodko?
Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, ani składników. Jeden jest wyjątkowy, bo to ocet winny, który nadaje dżemowi wyjątkowy smak i aromat.
Składniki:
- pół szklanki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 szklanka cukru żelującego
- 2 szklanki białego octu winnego
Przygotowanie krok po kroku:
- Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Przełóż do garnka.
- Do papki czosnkowej dolej ocet winny, dosyp też cukier i zacznij podgrzewać.
- Masa musi się zagotować, wtedy odmierz 3 minuty. Mieszaj przez cały czas i odstaw do przestudzenia.
- Naszykuj słoiczki, powinny być umyte i porządnie wyparzone. Przelej do nich dżem czosnkowy i zakręć.
Dżem czosnkowy w wersji wytrawnej
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
- opcjonalnie: gałązka rozmarynu i kilka liści laurowych
Przygotowanie krok po kroku:
- Jak wyżej, obrane ząbki czosnku przełóż do garnka, ale tym razem w całości. Zalej je oliwą, wszystkie powinny być zakryte. W tym momencie możesz opcjonalnie dołożyć też rozmaryn i liście laurowe. Jak tłuszcz zawrze, ustaw mały ogień i odmierz 30-40 minut. W tym czasie powinien zrobić się mięciutki i kremowy.
- Wyłów czosnek z oliwy, sprawdzi się do tego łyżka cedzakowa. Rozgnieć go widelcem, chodzi o uzyskanie gładkiej masy.
- Dżem czosnkowy na oliwie przełóż do słoiczka. Na wierzch nalej trochę tłuszczu, może być ten, który został z gotowania. A potem przygotujesz z niego ekspresową zupę krem z czosnku.

















