Jakie danie wziął na warsztat Remigiusz Rączka tym razem? Każdy Ślązak na pewno już domyśla się, że chodzi o słynną wodzionkę. Aromat tej prostej polewki do niedawna unosił się w każdym śląskim domu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym niemal każdego wieczoru. I nic w tym dziwnego – ta zupa to symbol zaradności tak zwanych hanysów.

Zajadano się nią w okresie niedostatku, ale sentyment pozostał do dziś  - a wraz z nim słabość Ślązaków do prostej mieszanki składników za dosłownie kilka złotych, która razem daje pyszną i wartościową zupę.

Jak robi wodzionkę Remigiusz Rączka?

Podstawą wodzionki jest rzecz jasna woda, ale tutaj nie ma wiele pola do popisu. Wykazać się za to można przy drugim sztandarowym składniku tej zupy. To oczywiście prawdziwy chleb wiejski, pszenno-żytni z minimum 40-50% mąki żytniej w swojej masie, jak konkretnie wskazuje Remigiusz Rączka.

Co oprócz tego? Oczywiście tłuszcz. Dawniej robiono wodzionkę z łojem wołowym – tak wyglądała jej archaiczna wersja, jedzona często zwłaszcza po wojnie. Dziś robi się ja na tak zwanym fecie ze szyprkami, czyli na wieprzowym smalcu ze skwarkami

Na koniec, zanim przejdziemy do samego przepisu, jedno małe zastrzeżenie, prosto od pana Remka. Niech nikt z was nie waży się mówić na tę zupę „wodzianka”! Rączka słusznie zauważa, że skoro to typowo śląska zupa, powinno ją także nazywać się tylko i wyłącznie po śląsku – zostańmy więc przy nazwie „wodzionka” i zabierajmy się za jej przygotowanie!

Przepis na wodzionkę wg Remigiusza Rączki

Składniki:

  • Ok. 250 g chleba pszenno-żytniego
  • 1 duża łyżka smalcu ze skwarkami
  • 3-4 łyżki maggi
  • 6 ząbków czosnku
  • Do podania: puree ziemniaczane z cebulą

Przygotowanie:

  1. Pokrój chleb w drobną kostkę.
  2. Do ok 1,5 l gorącej wody dodaj 1 łyżkę smalcu ze skwarkmi i go rozpuść. Dodaj maggi, robiąc coś na kszałt bulionu.
  3. Obierz czosnek i posiekaj go najdrobniej jak się da. Rozsmaruj czosnek na desce tak, by wydzielił swoje soki. Czosnek dodaj do wodzionki dopiero po wyłączeniu garnka z bazą zupy – w przeciwnym razie czosnek utraci swoje właściwości.
  4. Do talerza wkładaj porcję pokrojonego chleba i zalewaj go wodzionką. Nie przyspieszaj łączenia chleba z resztą składników, gdyż pieczywo za bardzo namięknie.
  5. Wodzionkę podawaj z ziemniakami w postaci puree z dodatkiem smażonej cebulki.

Źródło: Rączka Gotuje/YouTube